ov chip
Aangepast

Na lang wachten mogen minderjarige mbo'ers straks gratis met het ov

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf januari is het zover. Dan krijgen mbo'ers onder de achttien een gratis reisproduct op hun ov-jaarkaart. Ze mogen dan doordeweeks of in het weekend voor niks door het land reizen.

"Studenten vroegen hier al heel lang om", zegt Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Da's ook niet zo gek: universitaire studenten, hbo'ers en meerderjarige mbo'ers kregen het reisproduct al jaren. Alleen minderjarige mbo'ers moesten tot nu dus betalen om naar hun opleiding te komen.

De maatregel moet jonge mbo'ers stimuleren om verder van hun woonplaats te gaan studeren, als dat nodig is. Nu kiezen mbo'ers vaak een opleiding dichtbij huis: niet omdat de opleiding per se het beste bij hen past, maar omdat verder reizen simpelweg te duur is.

Colinda Vlastuin

Het gratis ov komt precies op het goede moment voor Colinda Vlastuin. Ze is zestien en net begonnen aan haar opleiding Marketing & Communicatie aan het MBO Amersfoort. Iedere dag fietst ze achttien kilometer om daar te komen. "Een behoorlijke tocht, maar met dit lekkere weer gaat het nog wel. Ik zou ook de bus pakken, dat duurt drie kwartier, maar dat is echt te duur." Dat Colinda het reisproduct meteen heeft aangevraagd, is geen verrassing.

Laurence Ruijsch

Ook haar klasgenootje Laurence Ruijsch (16) profiteert van de regeling. Ze woont in Soest, naast Amersfoort, en fietst iedere dag naar school. "De bus kost vier euro; het is het me niet waard om dat iedere dag uit te geven." Ondanks dat Laurence maar drie maanden geen gratis ov heeft, beïnvloedde het wel haar studiekeuze. "Ik vind de opleiding in Amersfoort heel leuk. Toch was ik misschien in Utrecht gaan studeren als ik niet voor die reiskosten had moeten betalen."

Yessina Quichou

Voor Yessina Quichou (18) komt de regeling net te laat. Ze studeert Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening aan het ID College in Leiden en begint nu aan haar tweede jaar. Vorig jaar was ze nog zeventien en moest ze haar reiskosten zelf betalen.

"Dat was niet bepaald goedkoop. Ik woon in Boskoop, dat is iets meer dan een half uur reizen naar Leiden. Om de kosten iets te beperken heb ik een trajectvrij abonnement gekocht. Toch was dat nog steeds 120 euro per maand."

Een duur grapje, maar ze had geen keus: "Mijn opleiding is in mijn regio alleen in Leiden te vinden. Als dezelfde opleiding dichterbij was geweest, was ik daarnaartoe gegaan. Dat had me een hoop geld gescheeld." Gelukkig hoefde Yessina de kosten niet helemaal zelf te betalen. "Mijn ouders betaalden de helft van de kosten. Ik heb een bijbaantje achter de kassa; daarmee betaalde ik de rest."

Inmiddels is ze volwassen en heeft ze niets meer aan de regeling. Toch gunt ze het haar minderjarige medestudenten wel. "Ik ben al lang blij dat ik mag studeren, daar mag je best dankbaar voor zijn."

In totaal komen zo'n 120.000 studenten in aanmerking voor de regeling. Daarvoor moet je je moet je inschrijven via de website van DUO. De minister verwacht dat 100.000 mbo'ers zich daadwerkelijk aanmelden, maar zo ver is het nog niet: de teller staat pas op 30.000. De minister gaat dus nog even door met campagnevoeren.

Deel artikel: