Luckey met een anti-Hillarymeme
Aangepast

Oculus-oprichter trollt Hillary Clinton

Ze circuleren al een tijdje op het internet: memes die de spot drijven met Hillary Clinton. Nu blijkt de oprichter van de Oculus Rift, Palmer Luckey, de grote geldschieter te zijn achter deze anti-Hillary troll. Hij investeerde een deel van zijn geld in de non-profitstichting Nimble America om de cartoons te verspreiden. Zo wilde hij Trump naar de overwinning helpen.

"Ik heb heel veel geld", vertelde Luckey aan de Daily Beast. "Dat is het probleem niet. Je kan de Amerikaanse elite niet bestrijden zonder serieuze vuurkracht."

Multimiljonair Luckey verdiende zijn fortuin met de Oculus Rift, een Virtual Reality-bril. Daardoor kon hij lekker cashen: vorig jaar betaalde Facebook twee miljard voor zijn bedrijf. Het wordt geschat dat Luckey nu een vermogen heeft van zo'n 700 miljoen. Niet gek voor een 24-jarige.

En dat geld stopte Luckey dus voor een deel in een internetcampagne tegen Hillary Clinton. Hij maakte een anoniem account aan op Reddit, genaamd NimbleRichMann, om "de magie van memes te bewijzen". Zo schreef Luckey vanuit zijn alter ego op de website: "we veroverden Reddit en voeren het woord op social media. Nu is het tijd om de beste memes onder de aandacht van de Amerikanen te brengen, of ze nou willen of niet." Memes zijn foto's met een grappige of kritische tekst eronder die vaak het hele internet rond gaan.

De investeringen van Luckey resulteerden onder andere in een gigantisch billboard met een cartoonversie van Clinton's hoofd en de tekst "Too Big to Jail". Ook financierde hij Facebookreclames en t-shirts.

Luckey voerde de meme-campagne niet in z'n eentje. Het brein achter de actie is Milo Yiannopoulos, fervent Trump-supporter. En die staat nu niet bepaald bekend om zijn onbesproken gedrag. Zo is hij meerdere malen verwijderd van Twitter om controversiële tweets tegen Black Lives Matter-activisten. Ook werkte hij hiervoor aan een campagne om meer witte mannen op de universiteit te krijgen.

Door Nimble America staat het internet dus vol met anti-Hillary memes. Groot feest onder Trump-supporters? Dat viel wel mee. Op de Trump-pagina van Reddit vertrouwden veel internetters het niet. Ze noemden de actie een scam: zo rich zou de nog steeds anonieme NimbleRichMann helemaal niet zijn. Ook schreven ze dat je beter kan doneren aan de officiële Trump-campagne, in plaats van aan het schimmige Nimble America.

Om te bewijzen dat Nimble America echt was, maakte Luckey zichzelf bekend aan de Amerikaanse website The Daily Beast.

Voor de lange termijn blijkt de sponsoring overigens niet te zijn. De organisatie Nimble America is inmiddels uit de lucht en ook NimbleRichMann's Reddit-account is opgeheven. Toch blijven de anti-Hillary memes op het internet circuleren - en dat was toch het uiteindelijke doel.

Deel artikel: