Aangepast

Jan Smit: 538, 3FM of Skyradio, die draaien ons niet

Weinig mensen kunnen het Jan Smit nazeggen: 30 jaar oud en al 20 jaar in het vak. Hoewel hij in al die jaren een grote fanbase heeft opgebouwd, is er volgens Jan nog veel te winnen voor Nederlandstalige muziek. De klacht die al jaren klinkt, is dat de grote radiostations de Nederlandstalige muziek links laten liggen - ondanks de grote populariteit.

"Er is zeker markt voor Nederlandstalige muziek", zegt Jan, die deze week zijn jubileum viert met de aftrap van zijn nieuwe tour. "Maar als je het het over 538, 3FM of Skyradio hebt: die draaien ons niet. En dan bedoel ik de brede groep Nederlandstalige artiesten."

Om daar verandering in te brengen, staat op zijn nieuwe album een nummer dat is opgenomen met de groep Broederliefde. "Zij maken ook muziek die niet op alle radiozenders wordt gedraaid. Dus we zitten in hetzelfde schuitje."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Jan Smit staat niet alleen met zijn kritiek op de Nederlandse radiostations. Vorig jaar klaagde de stichting Buma Cultuur, die opkomt voor de Nederlandse muziek, nog dat er te weinig Nederlandstalige nummers op de grote radiostations worden gedraaid. "Ik heb het gevoel dat de persoonlijke smaak van muzieksamenstellers van de zenders allesbepalend is", zei directeur Frank Helmink toen in de Telegraaf.

Want Nederlandstalige muziek is allesbehalve uitgestorven. Volgens hitlijstdeskundige Johan van Slooten ligt dat maar aan één ding: de betrokkenheid van de luisteraars. "Je ziet dat veel mensen, vooral op het platteland, er nog graag naar luisteren", zegt hij. "Het zijn mensen vaak die al hun hele leven in hetzelfde dorp wonen, bij dezelfde supermarkten hun boodschappen doen en naar dezelfde muziek luisteren."

Daarbij wordt het levenslied nog veel gepromoot door piratenzenders en kleine commerciële stationnetjes in de regio. "Denk aan gebieden als Drenthe en Twente. Daar heb je ook piratenfestivals, waar het levenslied centraal staat."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Als we de Album Top 100 van deze week erbij pakken, valt het meteen op: de Nederlandstalige band Ancora staat op nummer 1 met hun album 'Door Weer en Wind'. Gewoon boven Drake, Broederliefde, Coldplay en Adele. Volgens Johan van Slooten is dit al de derde keer dat deze band het kunstje flikt. "Die lijst wordt bepaald door de verkoop. Dit soort bands hebben vaak hele trouwe fans, die het album meteen in de eerste week dat het uitkomt kopen."

Omdat er minder muziek wordt verkocht, hoef je volgens Van Slooten ook geen enorme aantallen cd's meer te verkopen om hoog in die lijst te komen. "Ten opzichte van tien jaar geleden valt vooral op dat we nu veel meer losse nummers streamen."

Als ik kijk naar mijn moeder, mijn buren of mijn tante: die hebben geen Spotify.

Jan Smit

Vooral op het gebied van streamen is er voor Nederlandstalige muziek nog veel te winnen. "Als ik kijk naar mijn moeder, mijn buren of mijn tante – die hebben geen Spotify", zegt Jan. "Die weten niet wat dat is, maar dat wordt beter de komende jaren. Ik vind het goed dat de streams nu worden meegerekend voor de hitlijsten. Je moet de populariteit van muziek meten zoals de markt nu is. Dat wij daarin achterlopen, is ons probleem."

Deel artikel: