De stof die de onderzoekers hebben ontwikkeld

Met deze kleding hoeft de airco niet meer aan

Betekent dit het einde van bezwete shirtjes en kleffe broekjes op een warme zomerdag? Onderzoekers van de universiteit van Stanford in Californië ontwikkelden een stof die lichaamswarmte doorlaat. Daarmee kan kleding worden gemaakt die veel verkoelender is dan normale stof.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Science, een van de meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften ter wereld.

"Door normale kleren krijg je het warm omdat de stof je hitte vasthoudt", vertelt onderzoeker Po-Chun Hsu. "Die hitte komt in de vorm van infraroodstralen en dat blokkeert een normale stof."

Huishoudfolie

Dus gingen de onderzoekers op zoek naar een manier om warmte door kleding te laten stromen. "We gebruikten een materiaal met als hoofdbestanddeel polyethyleen." Lange naam, maar het ligt waarschijnlijk ook bij jou in de keukenla. "Het is namelijk hetzelfde materiaal als huishoudfolie."

Maar goed, dat folie is doorzichtig en dat hebben we bij kleding liever niet. Dus voegden de onderzoekers poriën toe op nanoniveau, die de kleur van de stof veranderen van doorzichtig naar wit. "Ook voegden we poriën toe die water doorlaten. Zo worden je kleren niet plakkerig en zweterig."

De onderzoekers voegden chemische stoffen toe aan polyethyleen om een verkoelende stof te maken

Uiteindelijk leidde dat tot een materiaal waarmee in de toekomst kleding gemaakt kan worden. Toch is het afkoeleffect niet gigantisch: je hebt het met deze stof maar twee graden koeler dan als je bijvoorbeeld katoen draagt.

Op een bloedhete zomerdag is dat misschien niet de verfrissing waar je naar zoekt. Toch zijn de onderzoekers positief. "Twee graden is niet veel. Toch kan het nét het verschil maken om de airconditioning niet aan te zetten of een ventilator in te schakelen. Als een heel kantoor deze kleren draagt, scheelt dat veel energie", vertelt Hsu.

"Toch blijft één oplossing het beste, als je écht af wil koelen", zegt mede-onderzoeker Shanhui Fan. "En dat is helemaal geen kleren dragen."

Infrarood

Het kan volgens Hsu nog wel even duren voordat alle zomercollecties gemaakt zijn van deze stof. "We zijn nog bezig met het toevoegen van kleuren en materialen. Zo wordt de stof geschikter om echt kleding mee te maken. Ook moeten we nog testen hoe comfortabel het is om het daadwerkelijk te dragen."

Toch is het niet onmogelijk dat de stof straks in alle winkels ligt. "Polyethyleen zit dus in keukenplastic, maar ook in batterijen", zegt Hsu. "Het wordt al grootschalig geproduceerd. Daarom kost de stof maar ongeveer twee dollar per vierkante meter, vergelijkbaar met de prijs van normale textiel."

Het is niet de eerste keer dat de onderzoekers van Stanford kleding aanpassen aan de temperatuur. Vorig jaar ontwikkelden ze een materiaal dat je kleding juist warmer maakt, door infraroodstralen extra goed vast te houden.

Deel artikel: