Hoe verslavend zijn die knopjes?
Aangepast

Waarom wil iedereen een friemelkubus?

Er zijn maar weinig Kickstarter-projecten die het beter deden dan de Fidget Cube. Een kubusje met aan elke zijde knopjes waar je op kunt drukken, klikken en mee kunt wiebelen. De makers hadden 15.000 dollar nodig, de teller staat nu op 4,6 miljoen. En ze hebben nog een maand crowdfunden te gaan. Waarom zou je zo'n dingetje willen hebben?

Aan uit aan uit aan uit

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder denkt dat friemelen heel erg van nu is. "Internet, social media en apps hebben ons veel moois gebracht. Maar er is ook een keerzijde: een te veel aan prikkels. Want al die techniek en communicatie eist onze aandacht op. Met friemelen breng je je centrale zenuwstelsel tot rust."

Door gefriemel kun je bovendien je aandacht sturen. "Het neemt de ruis weg", zegt Scherder. Daarom zie je studenten in collegezalen aan hun haren friemelen of mensen tijdens vergaderingen op kantoor met het knopje van hun pen spelen. Dat is geen desinteresse, het gefrut verhoogt de concentratie. Zo neem je meer informatie op."

Je hersenen willen beloond worden. Of dat nu met een glaasje rode wijn is of met tast."

Hoogleraar Erik Scherder
Paperclips die 'buig me' roepen

Wáárom is friemelen met voorwerpen, of met je eigen haar, nou zo lekker? C-vezels, legt Scherder uit. "Heel dunne zenuwen die prikkels doorgeven aan je hersenen. Die zitten ook op je vingertoppen. Bij een zich herhalende beweging met een voorwerp met een voor jou prettige textuur, krijg je een lekker gevoel. En wat goed voelt, daar wil je meer van. Je hersenen willen beloond worden. Of dat nu met een glaasje rode wijn is of met tast."

Bovendien word je ontspannen van gefrut, zegt Scherder. "Bij onderzoek naar dementie gaven ze patiënten doekjes waar ze aan konden friemelen en die werden er rustig van."

Mark en Matthew bedachten de kubus voor hun eigen 'probleem'

De broers Mark en Matthew bedachten de Fidget Cube en werkten er vier jaar aan. Zelf zaten ze nooit stil en verzamelden al hun gefriemel in één blokje. Dat ook nog eens in je broekzak past, zodat je ermee kunt spelen, zonder dat iemand het ziet.

Je kunt er mee klikken (ook zonder geluid, voor tijdens vergaderingen), maar er zit ook een joystickje en een aan-uit-knopje op. "Nu denken we nog na over een sleutelring, omdat veel mensen daarom vragen", zeiden de broers in een interview.

Dat het voorwerp er komt, lijkt wel zeker. Maar wanneer is nog even de vraag. Eerst moeten ze zorgen dat zo'n grote hoeveelheid kubusjes überhaupt kan worden gemaakt en verspreid.

Deel artikel: