Zowel mannen als vrouwen met een hoofddoek moeten volgens Rayouf een emoticon krijgen

Komt er volgend jaar een hoofddoek-emoji?

Korte, lange, blonde en bruine haren. Voor ieder is wat wils tussen de emoticons op onze telefoon. Maar wat als je een hoofddoek draagt? Dan kan je je met geen enkele emoticon identificeren. De 15-jarige Rayouf Alhumedhi uit Berlijn bedacht daar iets op. Ze vindt dat het tijd wordt voor een emoji mét hoofddoek.

De van oorsprong Saoedische Rayouf wilde een appgroep met haar vriendinnen aanmaken. In hun groepsnaam moest elk meisje een duidelijke emoticon hebben. Voor Rayouf leverde dat een probleem op, want eigenlijk leek geen enkele emoticon op haar omdat ze een hoofddoek draagt.

Ruim 550 miljoen moslima's op aarde dragen vol trots een hoofddoek.

Rayouf Alhumedhi

Nog diezelfde dag stuurde ze een bericht naar Apple, maar daar kreeg ze nooit reactie op. Maanden later kwam ze er via Snapchat achter dat je een verzoek kan indienen bij Unicode Consortium,het bedrijf dat emoji's ontwikkelt. Ze twijfelde niet lang en besloot met hulp van anderen een voorstel in te dienen. "Er is geen reden om zo'n emoticon niet te hebben", zegt ze tegen Motherboard.

Rayouf wil niet alleen een emoticon voor vrouwen met een hoofddoek: mannen met een keffiyeh, een hoofddoek die voornamelijk in Arabische landen wordt gedragen, moeten er ook een krijgen.

"In het tijdperk van digitalisering, speelt beeld een cruciale rol in onze communicatie. Met zulke grote verschillen in de wereld, moeten wij ook vertegenwoordigd worden", schreef Alhumedhi in haar voorstel. Ook benadrukt ze dat een hoofddoek niet altijd geassocieerd moet worden met de islam: "Ruim 550 miljoen moslima's op aarde dragen vol trots een hoofddoek, en ook orthodoxe christenen in onder andere Rusland en Roemenië."

Als het voorstel van Rayouf goedgekeurd wordt, zal de emoji volgend jaar voor iedereen beschikbaar zijn.

Deel artikel: