Aangepast

Nederlandse Jeanine (23) is de diepst duikende vrouw

Met één keer ademhalen dook Jeanine Grasmeijer (23) gisteren op Bonaire naar 92 meter diepte. En daarmee heeft de geneeskundestudent uit Maastricht een nieuw wereldrecord te pakken. Ze hield 3 minuten en 46 seconden haar adem in.

De freediver deed dat op het onderdeel Free Immersion, waarbij je je aan een verzwaarde duiklijn naar de bodem trekt. In september 2013 werd ze al de jongste vrouwelijke wereldrecordhoudster. Die titel was ze alleen tien dagen later alweer kwijt, toen een Russin haar met een meter versloeg.

Haar nieuwe titel is voorlopig wel veilig, verwacht Jeanine. "Ik weet niet iemand die er zomaar overheen kan gaan. Sommigen zullen ook wel 92 meter halen, maar in wedstrijdverband is dat een stuk lastiger. Dan is de druk veel groter."

Jeanine ontdekte in 2012 tijdens het backpacken in Thailand dat ze goed was in freediven. "Ik hield altijd al van water en zwom regelmatig, maar dat was vooral voor mijn plezier. Dit had ik nog nooit gedaan." Vooral haar longinhoud bleek groter dan bij anderen, wat wel handig is bij de sport.

Ontspanning is volgens Jeanine het toverwoord. "Het is voor tachtig procent een mentale sport. Het is belangrijk dat je je hartslag laag houdt en zo minder mogelijk stress hebt." Dat ontspannen gaat Jeanine goed af, al ziet ze zichzelf niet als een topatleet. "Ik ben geen Ranomi Kromowidjojo."

Freediven is niet zonder gevaren. Zelf heeft ze niet echt wat gehad, maar soms krijgen duikers wel een blackout. "Dat is niet zo erg. Dan moet je gewoon in het gezicht blazen en schreeuwen, dan is het zo weer voorbij."

Dat Jeanine lang haar adem in kan houden, komt ook van pas bij het ontdekken van de onderwaterwereld. "Ik kan echt in contact komen met de onderwaterwereld, omdat ik lang mijn adem in kan houden en er geen bellen uit mijn mond komen. Dolfijnen durven daardoor echt dicht bij me in de buurt te komen."

Wanneer ze niet aan het duiken is, studeert Jeanine geneeskunde in Maastricht, al liet ze die studie de afgelopen jaren wel wat schieten voor het freediven. In december begint ze aan co-schappen.

Dat hoopt ze wel te kunnen blijven combineren met het duiken. "Freediven is bovendien ook interessant voor de geneeskunde. Ik zou best onderzoek willen doen naar de medische kanten van freediven."

Daarmee zou ze haar sport kunnen betalen. Nu doet ze dat gedeeltelijk zelf, maar ze wordt ook gesponsord. Ook is er onlangs een reclame met haar opgenomen en heeft ze een crowdfundingsactie gehouden. "Je reist de hele wereld rond en hiervoor heb ik twee maanden getraind op Lanzarote. Ook kost meedoen met wedstrijden geld en moet je zelf je dopingtest betalen."

Jeanine wil binnenkort les gaan geven, al moet ze daar nog wel een cursus voor doen. "Maar er staan al leerlingen in de rij die les van me willen."

Deel artikel: