'Drie op de tien docenten mogen eigenlijk geen college geven'

Zo'n 30 procent van alle universitaire docenten heeft geen certificaat voor lesgeven. In 2008 spraken alle Nederlandse universiteiten af dat docenten een zogenoemde basiskwalificatie onderwijs (bko) moesten halen, maar nog lang niet iedereen heeft er eentje.

Dat blijkt uit inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) van jaarverslagen van de universiteiten. Ook zijn de verschillen per universiteit groot. Waar op de Universiteit Leiden 88,5 procent van de docenten het juiste papiertje heeft, ligt dat percentage bij de TU Eindhoven op ongeveer 47 procent. Ook op de universiteiten van Wageningen en Tilburg heeft minder dan de helft een bko.

Je kan nog zo goed zijn in het lab, lesgeven is wel echt wat anders.

Jan Sinnige

Volgens het ISO is zo'n kwalificatie het minimale wat docenten moeten hebben voordat ze les mogen geven. "Je kan nog zo goed zijn in het lab, lesgeven is wel echt wat anders", zegt voorzitter Jan Sinnige. "Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar opleiding nodig, terwijl op universiteiten docenten zonder enige opleiding lesgeven."

Het ISO merkt wel dat universiteiten hun docenten steeds meer stimuleren een cursus lesgeven te volgen. Ook zien ze dat het aandeel met de juiste papieren toeneemt, "maar het kan altijd beter".

Bovendien wil de studentenorganisatie dat de bko verplicht wordt gesteld en de eisen ervoor overal hetzelfde worden. "Bij de ene universiteit is het een cursusje van een middag, terwijl het bij anderen een uitgebreid programma is. Daar moeten normen voor komen", vindt Sinnige.

Ook is het op sommige universiteiten nog niet verplicht, of pas wanneer er een bepaald aantal uur wordt lesgegeven. Een docent die twee dagen per week onderwijs geeft op de Universiteit Utrecht, hoeft bijvoorbeeld geen certificaat te hebben. Bij de Universiteit Twente wordt voor docenten met meer dan twintig jaar ervaring een uitzondering gemaakt. Het ISO verwacht ook dat maar weinig promovendi en student-assistenten een bko hebben.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei eerder al dat elke docent goed voorbereid moet zijn op het geven van onderwijs en dat daar goede begeleiding voor nodig is. "Iedere student heeft recht op een docent die goed is voorbereid op het geven van onderwijs", vindt de minister.

Percentage docenten met/zonder bko

Met bkoZonder bko
Universiteit Leiden88,5%11,5%
Rijksuniversiteit Groningen85,4%14,6%
Open Universiteit82,8%17,2%
Radboud Universiteit81,8%18,2%
Universiteit van Amsterdam80,5%19,5%
Universiteit Utrecht79,9%20,1%
Universiteit Maastricht73,8%26,2%
Erasmus Universiteit72%28%
TU Delft72%28%
Vrije Universiteit61%39%
Universiteit Twente55%45%
Tilburg University48,4%51,6%
Wageningen Universiteit48%52%
TU Eindhoven47,1%52,9%

Deel artikel: