Muziek voor katten: helend of he-le-maal niets?

Muziek speciaal bedoeld voor katten. Het bestaat al een tijdje, maar nu heeft een grote platenmaatschappij ook besloten er geld in te pompen. Over ruim een maand komt het album Music for Cats uit.

Muziekwetenschapper en cellist David Teie componeerde de stukken voor de katten. Volgens David vinden katten vooral geluiden fijn die stammen uit hun tijd als kitten. Denk aan zuiggeluiden van kittens die moedermelk drinken, het gespin van de moederkat en het geluid van fluitende vogels.

Hieronder een voorbeeld:

Het is voor David de grootste uitdaging om mensen ervan te overtuigen dat dit helemaal niet gek is. "Alle mensen weten wat muziek is, maar dieren mogen daar niet van meegenieten", vertelt David aan The Guardian. "Eigenlijk is het vooral raar dat er maar één soort op deze aarde is voor wie muziek wordt gemaakt. Ik hoop dat we over honderd jaar elkaar vertellen dat het ooit zo was dat muziek alleen voor mensen beschikbaar was."

Met een Kickstarterproject haalde David al honderdduizenden euro's op en verkocht hij 10.000 exemplaren van de chillmuziek voor katten. Drukke en getraumatiseerde katten reageren over het algemeen het best op de muziek en zouden daardoor minder gestrest zijn, stelt David. Universal Music ziet er daarom ook wel een handeltje in.

Ik vind dit veel te ver gaan.

Kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg

Als baasjes de plaat willen kopen als verrijking voor de omgeving van de kat, dan is dat "helemaal prima", vindt kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg. Maar begin er tegen haar niet over dat de muziek getraumatiseerde katten kan helpen. Ze stelt dat het nut van muziek nooit wetenschappelijk is aangetoond. "Ja, ze wrijven tegen een speaker aan en hebben dus schijnbaar interesse. Maar dat is ook echt het enige dat je kunt concluderen."

Ze vergelijkt de onderzoeksresultaten met een jong kind dat naar een muziekstuk moet luisteren. "Als die dan zijn hoofd naar de speakers draait, kun je op basis daarvan toch ook niet stellen dat het helend werkt? Ik vind dit veel te ver gaan. Je gaat voorbij aan het wezen van de kat."

Dat in de muziek het spinnen van een moederkat te horen is, zegt ook niet zoveel volgens Maggie. "Een kat kan ook spinnen als –ie zich niet prettig voelt of aan het doodgaan is."

Bange of getraumatiseerde katten help je volgens Maggie beter door ze op een andere manier gerust te stellen. "Katten communiceren met anderen vooral door geuren en eigen feromonen. Katten worden rustiger door bepaalde geuren, niet met geluiden."

Ze vindt dat katten tegenwoordig te vaak worden vermenselijkt. "Als het beestje kan klimmen en jagen, dan help je 'm meer dan wanneer je een plaatje voor 'm opzet. Katten willen niet op een bank met een koptelefoontje op naar Bach luisteren."

Deel artikel: