Een ingegooide ruit in Rotterdam-West

Woonverbod door politiedossier? 'Belachelijk. Privé is privé'

Criminele, asociale of geradicaliseerde woningzoekenden kunnen een woning in een Rotterdamse achterstandswijk op hun buik schrijven. Als je een bekende bent van de politie, mogen woningcorporaties je vanaf volgend jaar in bepaalde delen van de stad woonruimte weigeren. Het idee erachter is om achterstandswijken waar het al onrustig is, te ontlasten door er minder nieuwe probleemgevallen te laten wonen.

Bij de check wordt gekeken hoe de politie iemand beoordeelt - of diegene ook door de rechter is veroordeeld voor overlast doet er niet toe. Ook wordt opleidingsniveau meegenomen, en of iemand een baan heeft.

Goed plan?

Verslaggever Harro Brouwer ging voor NOS op 3 naar de Vierambachtsstraat in de probleemwijk Rotterdam-West en sprak met buurtbewoners over de Rotterdamwet, die deze nieuwe check mogelijk maakt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Wij mogen ook niet alles van hen weten'

In Rotterdam-West wordt vooral negatief gereageerd op de nieuwe wet. De Vierambachtsstraat, die deel uitmaakt van de probleemwijk, zal geen nieuwe inwoners krijgen met een politiedossier waaruit blijkt dat ze overlast veroorzaken. "Ik woon hier al m'n hele leven, ik weet wel hoe het hier gaat", zegt Marvin Evora. "Er zijn mensen die bepaalde dingen hebben gedaan, maar voor de rest kun je hier gewoon prima leven."

Veel mensen zien het niet zitten dat het alleen om de visie van de politie gaat en er geen rechter aan te pas komt. " "Wat gaan ze dan zeggen? 'We wijzen deze man zijn huis af aan de kade, of aan de Middellandstraat?' Dat is gewoon niet relevant, vind ik."

Verspreidt het probleem zich?

Door overlastveroorzakers door de hele stad te verspreiden, wordt volgens Linda het probleem ook niet opgelost. "Eerst hadden ze dat idee van bunkerwoningen buiten de stad. Daar kun je nog wat mee. Maar door die mensen op andere plekken in de stad te zetten, ga je het probleem alleen verplaatsen. Dat heeft ook geen zin."

De check of iemand een baan heeft, spreekt buurtbewoner Ulas Turkmen wel aan. "Dat lijkt me niet zo heel gek, dat is toch op zich een redelijk criterium." Ulas ziet de wet wel zitten. Hij denkt dat de overlast over de hele stad genomen juist afneemt. "Dan gaat de concentratie overlast in een achterstandsbuurt als deze omlaag. En ik denk dat dat eerlijker is voor heel Rotterdam. Ik denk wel dat de stad er profijt van kan hebben."

Verder leeft vooral het gevoel dat politiegegevens privé-informatie bevatten, die niet hiervoor mag worden gebruikt. "Privé is privé. Je hoort niet in anderen hun zaken te snuffelen", zegt Marvin. "Wij mogen ook niet alles van hen weten. Zij mogen bepaalde dingen wel van ons weten, maar dit gaat te ver."

Buurtbewoonster Linda is het daarmee eens. "Heel veel mensen zijn dan wel in aanraking gekomen met de politie, maar hoeven dan toch ook niet meteen een crimineel te zijn?"

Deel artikel: