WhatsApp-logo op een smartphone

Over minder dan een maand gaat WhatsApp je data delen met Facebook

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Anic van Damme

    Presentator, verslaggever NOS op 3

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Anic van Damme

    Presentator, verslaggever NOS op 3

Als je inmiddels akkoord bent gegaan met de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp, dan heb je nog minder dan een maand om te bepalen hoeveel informatie WhatsApp van jou mag delen met Facebook. Maar om wat voor informatie gaat het eigenlijk? En wat kun je tegenhouden?

Het delen van data met Facebook, dat WhatsApp in 2014 overnam, is in ieder geval niet helemaal te stoppen. Als je WhatsApp blijft gebruiken, deelt de app vanaf 30 dagen nadat je akkoord bent gegaan met de nieuwe privacyvoorwaarden sowieso data met Facebook. En daar kun je niks aan doen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

WhatsApp gaat sowieso je 06-nummer delen, net als informatie over hoe vaak je de app opent. Dat wordt ook gedeeld met Facebook als je geen Facebook-account hebt. Ook als je later een account aanmaakt, krijgt Facebook je nummer via WhatsApp, zegt Facebook.

Méér data

Toch kun je een deel van de datastroom wel stoppen, als je dat wil. Dat kan bij de instellingen van de app, of door bij het lezen van de privacyvoorwaarden het vinkje uit te zetten (Android) of het schuifje naar links te plaatsen (iPhone).

Doe je dat niet, dan gaan er meer gegevens naar Facebook dan enkel je 06-nummer en statistieken over gebruik van de app. Het sociale netwerk brengt dan in kaart met wie je appt en kan je aan de hand van die informatie vriendschapssuggesties doen. Als je regelmatig met iemand appt, kan het dus zijn dat Facebook aanraadt om vrienden te worden.

Jouw Facebook-gedrag onder de loep

Daarnaast gaat Facebook data van WhatsApp gebruiken om te volgen wat jij interessant vindt. Het bedrijf doet dat nu al door je gedrag op Facebook te bekijken, maar je WhatsApp-data moeten daarbij gaan helpen. Hoe dat precies moet gaan werken, maken ze nog niet bekend.

Het bedrijf stelt dat het de inhoud van gesprekken niet zal analyseren. Dat kan ook niet, omdat die end-to-end-versleuteld zijn. Dat betekent dat alleen de verzender en ontvanger kunnen meelezen. WhatsApp weet naar eigen zeggen niet wat zijn gebruikers sturen en ontvangen.

Een denkbaar scenario is dat als gebruikers appen met bedrijven - iets dat WhatsApp binnenkort gaat ondersteunen - Facebook daar op inspeelt. Als je appjes stuurt naar een bedrijf, zou je daarna dus advertenties van dat bedrijf of directe concurrenten op Facebook tegen kunnen komen. Facebook zegt dit scenario niet te kunnen bevestigen.

Appen met bedrijven

Het appen met bedrijven kan je sowieso, ook als aangeeft dat je niet wil dat een deel van jouw informatie naar Facebook gaat. Op dit moment bieden sommige bedrijven al chatbots via WhatsApp aan, maar officieel verbiedt de berichtendienst dat. Dat gaat veranderen: WhatsApp gaat een soort klantenservice voor bedrijven aanbieden.

Het zou dan kunnen dat als je bij een webwinkel een product hebt gekocht en je telefoonnummer hebt ingevuld, je een maand later via WhatsApp een bericht krijgt van diezelfde webwinkel.

Deel artikel: