Aangepast

Na transferrecord ligt nu de bal bij spelersvrouwen

Een Nederlands transferrecord in het betaalde voetbal. Liefst 582 spelers wisselden van club, meer dan ooit. In de laatste 24 uur maakten 52 spelers de overstap. Zo'n last-minute overstap is niet ongebruikelijk. Veel clubs wachten tot de laatste dag - ofwel 31 augustus klokslag middernacht - met handelen.

En als je man op het nippertje wordt verkocht, moet er op stel en sprong een huis worden gezocht in een nieuwe woonplaats. We vroegen twee spelersvrouwen hoe dit voor hen is.

"Gisteren was niet zo'n leuke dag voor ons", zegt Anouk Bos (31). Ze woont al vijf jaar samen met voetballer Jos Hooiveld (33), die onder contract staat bij de Zweedse club AIK. Tot op het laatste moment hoopten ze op een aanbieding van een Nederlandse club of desnoods uit Duitsland, maar de telefoon heeft niet gerinkeld.

"Het was ook te mooi om waar te zijn."

"Het was ook te mooi om waar te zijn", vertelt Anouk. "We zijn net zwanger van ons tweede kindje en hebben een huis in Groningen laten bouwen. Onze droom was dat Jos naar FC Groningen zou gaan." De club wilde Hooiveld eerst op proef hebben. Daarna ketste de transfer toch af. "Heel sneu. Dat je intuïtie je zo in de steek kan laten... Nu gaan we weer terug naar Stockholm."

Ach, zegt ze hoopvol: "We proberen het gewoon weer in januari, dan is er opnieuw een transferwindow."

Als je samenwoont met een voetballer, dan weet je dat je afhankelijk bent van zijn transfers.

Kaylee Ramman

Ook voor zelfbenoemde 'controlfreak' Kaylee Ramman (21) is die onzekerheid altijd spannend. "Ik vind het best lastig dat ik niet weet waar ik volgende week woon." Al vijf jaar is ze samen met Nathan Aké, die door zijn club Chelsea vorig jaar is verhuurd aan Reading. "Als je samenwoont met een voetballer, dan weet je dat je afhankelijk bent van zijn transfers. Maar ik zeg altijd tegen hem: je moet doen wat goed is voor jouw carrière."

Kaylee is net afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit, maar in vaste dienst gaat ze niet. "Wat moet je dan tegen je baas zeggen? Ik ben er, maar geen idee voor hoelang?" Ze is na haar studie meteen voor zichzelf begonnen. "Zo kan ik overal ter wereld vanuit huis werken, want ik wil wel mijn eigen geld verdienen."

Kaylee over Nathan: 'Hij moet doen wat goed is voor zijn carrière.'

Voor Nathan Aké zijn er gisteren geen belletjes gekomen van geïnteresseerden. Dat hadden ze ook niet verwacht. Maar Kaylee heeft er wel ervaring mee dat ze op het laatste moment voor verrassingen staat. "Toen hij bij Watford speelde, werd hij ineens door Chelsea verhuurd aan Reading. Toen had ik wel zoiets van: shoot, ik heb net voor ons geregeld dat ik hier stage kan lopen en naar school kan gaan." Omdat beide clubs niet ver van Londen liggen, viel de verhuizing mee en hoefde Kaylee haar plannen toch niet om te gooien.

De onrust blijft wel altijd. Hoe vaak heeft Kaylee niet al huizen bekeken voor een transfer die uiteindelijk afketste? "Ik zeg nu tegen Nathan: ik hoor het wel als het zover is. Anders ga ik me alleen maar druk maken."

Nathan Aké (rechts) in actie. Maar bij een transfer komt vooral zijn vriendin Kaylee in actie.

Wie het wél graag op tijd wil weten als er een transfer op stapel staat, is Yolanthe Sneijder-Cabau, de vrouw van Wesley Sneijder. "Ik heb tegen Wesley gezegd dat hij het de volgende keer iets eerder mag zeggen als er aanbiedingen zijn. Toen we van Milaan naar Istanbul verhuisden, moest dat allemaal in zeven uur", aldus de voetbalvrouw tegen Grazia over de transfer in 2013. Het mogelijke vertrek van Sneijder, die al 3,5 jaar bij het Turkse Galatasaray speelt, was gisteren hét gesprek onder voetballiefhebbers. Maar Sneijder is niet getransfereerd.

1600 kilometer met een vuilniszak onder mijn kont voor als de vliezen zouden breken.

Spelersvrouw Anouk Bos

Snel verhuizen is pittig, maar vaak verhuizen ook. Anouk Bos maakte het in één jaar tijd maar liefst vijf keer mee dat ze de koffers moesten pakken vanwege een transfer van haar vriend Jos Hooiveld. De laatste keer was vorig jaar juli, toen haar vriend van het Engelse Millwall terugkeerde naar het Zweedse AIK.

"Ik was 38 weken zwanger en mocht niet meer vliegen. Toen zijn we maar met de auto naar Stockholm gereden: 1600 kilometer met een vuilniszak onder mijn kont voor als de vliezen zouden breken."

Een nieuwe plek tot je thuis maken kost minstens drie maanden, aldus de spelersvrouw die ook een eigen socialmediabedrijf runt. "In Londen hebben we nog steeds een opslagbox met daarin bestek, dekbedden en servies. Dat is één vierkante meter survival kit voor als we onverwachts ergens een nieuw huis moeten betrekken. Meestal huur je dat gemeubileerd, maar ik heb wel geleerd dat ik daar meteen iets eigens aan toe wil voegen. Voor de sfeer, maar ook handig voor de kosten. Anders koop je alles maar steeds opnieuw."

Op alles voorbereid: baby Teun past net in de koffer

Deel artikel: