Aangepast

Livestream moet baas van Megaupload uit gevangenis houden

Law & Order, maar dan in het echt. Kim Dotcom, de oprichter van hostingbedrijf Megaupload, livestreamt op YouTube de rechtszaak die vandaag tegen hem is begonnen.

Dotcom woont momenteel in Nieuw-Zeeland. Daar bepaalde de rechter eerder al dat hij uitgeleverd mag worden aan de VS. In het hoger beroep wordt gekeken of dit proces eerlijk gegaan is. Dotcom vindt namelijk dat hij in zijn vorige proces is tegengewerkt in zijn verdediging. Om bewijs te hebben van wat er gebeurt in de rechtszaal livestreamt Dotcom de zaak. Ga er lekker voor zitten:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Op Twitter meldt hij hoeveel kijkers de stream volgen. Naar eigen zeggen trok de stream net zoveel kijkers als er in een gemiddeld footballstadion passen.

Correspondent Robert Portier zegt dat het de eerste keer is dat in Nieuw-Zeeland dat een rechtszaak live wordt uitgezonden. "De rechter heeft het goedgekeurd omdat er grote interesse is in de zaak en omdat de media niet altijd het hele proces goed kunnen volgen."

Dotcom zegt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. "Door regels in de VS is het Dotcom moeilijk gemaakt een sterke verdediging op te zetten. Een professor auteursrecht van Harvard mocht bijvoorbeeld niet naar Nieuw-Zeeland gaan om Dotcom te ondersteunen", vertelt Robert. "Daarom wil Dotcom aan de wereld laten zien wat er gebeurt in de rechtszaal."

In de VS zijn ze niet blij met de beslissing dat de zaak gelivestreamd mag worden. Robert: "Degenen die een oordeel moeten vellen over Dotcom in de VS, als hij tenminste wordt uitgeleverd, kunnen ook meekijken. Ze zijn daar bang dat de beelden de mensen kunnen beïnvloeden." Daar is de rechter in Nieuw-Zeeland het dus niet mee eens. De uitzending van de rechtszaak wordt wel met twintig minuten vertraagd zodat er geen gevoelige informatie naar buiten komt.

Kim Dotcom in de rechtbank van Auckland

Er zijn acht weken uitgetrokken voor het hoger beroep, maar volgens Robert kan dat weleens uitlopen. "Dotcom en zijn advocaat gaan elk detail uitbuiten en zo de boel vertragen."

En als de uitspraak er eenmaal is, is het nog niet voorbij. "Als het oordeel valt in het nadeel van Dotcom zal hij naar de Hoge Raad gaan. Hij heeft voldoende geld om het tot het hoogste niveau te laten komen."

Robert denkt dat de uitspraak van deze zaak ook invloed zal hebben op de zaak van de Nederlander Bram van de Kolk, een collega van Kim Dotcom. Hij wordt ook berecht in Nieuw-Zeeland en kan dus ook uitgeleverd worden aan de VS.

Deel artikel: