Kristian (25) klaagt over docent en krijgt rechtszaak als antwoord

Kristian Hegaard denkt voortaan wel twee keer na voordat hij klaagt over een leraar. De Deense student heeft nu namelijk een rechtszaak aan z'n broek hangen.

Daar snapt hij niets van, laat Kristian weten vanuit Kopenhagen. En dat terwijl hij rechten studeert. "We volgen het vak fiscaal recht en al na vier lessen hadden we door dat deze docent zijn colleges niet voorbereidde. Na elke les snapten we minder van de stof dan aan het begin." Daarom besloot hij, na overleg met medestudenten, de coördinator van het vak te mailen. "Anders hadden we dit twintig lessen lang vol moeten houden."

De coördinator stuurde de brief door naar docent Michael Bjørn Hansen (71). Daarin stonden zinnen als: "Zijn manier van lesgeven is een puinhoop, hij is nooit voorbereid". De coördinator wilde graag een reactie van de docent, die al sinds 1978 lesgeeft op de universiteit. Hansen reageerde op zijn beurt met een rechtszaak.

Hansen zegt tegenover Deense media dat hij "morele schade" heeft opgelopen door de klagende jongen. Met een gang naar de rechter wil de docent zijn onschuld bewijzen. "Het is erg vervelend dat iemand mij vals beschuldigt van iets." Hij wil op deze manier ook meer klachten in de toekomst voorkomen.

Volgens Kristian heeft hij de docent helemaal niet in diskrediet gebracht. "Ik heb de mail naar één persoon gestuurd." Zo veel schade kan hij daar niet mee aangebracht hebben, wil hij maar zeggen.

Mediastunt

Voor Hansen is het een principezaak geworden. "Klagende studenten zijn een ding, maar hij probeert er een slaatje uit te slaan, het is een mediastunt." Kristian is namelijk actief in de lokale politiek. "Als het een klacht was van een normale student, had ik nooit een rechtszaak aangespannen."

Kristian heeft helemaal geen zin in een rechtszaak of media-aandacht, zegt hij. "De docent zegt dat het een mediastunt is van mij, omdat ik actief ben in de politiek, maar hij is degene die het in de media heeft gebracht. Ik heb alleen een brief gestuurd. Ik wil me gewoon focussen op mijn studie."

De student zegt dat het een basisprincipe is om beter onderwijs te eisen, of "een constructief gesprek te hebben met een docent over het lesmateriaal". En dan het liefst zonder een rechtszaak. Als de student schuldig bevonden wordt, kan het hem zo'n 270 euro kosten. Voor zover Kristian weet, is dit de eerste keer dat een docent een student aanklaagt op de universiteit van Kopenhagen.

Reputatieschade voor advocaten

Hij vindt het vooral schadelijk voor de reputatie van advocaten. "Straks denken mensen nog dat advocaten, of rechtenstudenten, elkaar de hele tijd aanklagen. Ook om kleine dingen. Advocaten moeten geschillen juist oplossen, niet starten."

De universiteit in Kopenhagen laat weten niet te reageren op "deze nog lopende zaak". Op 5 september moet Kristian zich verdedigen.

Deel artikel: