Het klinkt misschien nog als toekomstmuziek, maar volgens experts hebben steeds meer mensen interesse in een seks- of liefdesrobot. In december wordt daarom voor de tweede keer een internationaal congres georganiseerd over seks en liefde tussen mensen en hun mechanische maatjes.
Naast de laatste technologische ontwikkelingen bespreken wetenschappers daar ook ethische dilemma's. Want kan de liefde voor een robot de liefde voor een mens vervangen? En raken mensen daardoor niet sociaal geïsoleerd?
Eigenlijk had het congres vorig jaar al moeten plaatsvinden in Maleisië, maar dat werd verboden door de overheid. "Die is nogal conservatief", zegt mede-organisator en computertechnoloog Emma Yann Zhang. "We hebben het moeten verplaatsen naar Londen."
"Er is een groeiende behoefte aan menselijke robots", zegt Yann Zhang. "Door gebrekkige technologie zien we robots nu nog als machines en objecten, maar dat gaat veranderen. In de toekomst beschouwen we ze ook als persoonlijkheden. Dan ontstaan er meer emotionele relaties."
In hoeverre kan je een emotionele relatie met een ding hebben? We vroegen het Hans, een van de managers van The Doll Forum. Ook op dit online forum voor poppeneigenaren worden de laatste technologische ontwikkelingen besproken. De site heeft 47 duizend leden.
Zelf heeft Hans vier siliconen-poppen die hij vooral gebruikt voor zijn grote hobby: fotografie. "Maar er zijn ook leden die liefdesrelaties hebben met hun pop, al kopen de meesten ze voor de seks."
Afname menselijke interactie
Niet iedereen is blij met de opkomst van seks- en liefdesrobots. Sommige wetenschappers zijn bang voor een afname van menselijke interactie als robots verder worden ontwikkeld. "Het kan leiden tot een vertekend beeld van seksualiteit, minder kinderen en minder huwelijken", zegt onderzoeker Kathleen Richardson, die zelfs een campagne tegen seksrobots is gestart.
Yann Zhang denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Net als dat mensen een seksuele voorkeur hebben voor een geslacht, gaan sommige mensen een voorkeur ontwikkelen voor robots. Dat betekent niet dat er geen menselijke relaties meer worden aangegaan."
Een andere angst van Richardson is dat robots bijdragen aan vrouwonvriendelijk gedrag. "De meeste poppen en robots zijn vrouwelijke modellen die worden gekocht door mannen. Zij zien ze als seksueel koopwaar. Dat is gevaarlijk voor de beeldvorming van echte vrouwen."
Illegale prostitutie
Yann Zhang ziet in robots juist een oplossing voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. "Het is niet ondenkbaar dat robots illegale prostituees gaan vervangen."
Volgens Hans is de ruime meerderheid van poppeneigenaren man, maar dat zou met de komst van robots kunnen veranderen. "De huidige poppen zijn voor veel vrouwen te zwaar om te tillen. Als ze lichter worden gemaakt door betere techniek, zijn vrouwen misschien ook geïnteresseerd."