Je hoort het in veel popnummers: wa-oh-wa-oh.

Millennial Whoop: wa-oh-wa-oh in ieder popnummer

Het is een bekende zin uit het nummer California Gurls van Katy Perry:

"Once you party with us, you'll be falling in love. Oh-wa-oh-wa-oh-waaaaaa".

Het meest aanstekelijke element van het nummer is misschien wel de 'wa-oh-wa-oh'. Een melodie die je ongetwijfeld vaker gehoord hebt, maar waar je je misschien niet bewust van was. Tot nu, want Perry is niet de enige artiest die er gebruik van maakt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zoals je hoort is het een melodie die vaak gebruikt wordt in popnummers. Het heeft inmiddels ook een naam: de millennial whoop. De Amerikaanse producer en songwriter Patrick Metzger bedacht de term nadat hij het zoveelste nummer hoorde met die melodie.

De 'wa-oh-wa-oh' wordt gezongen in bijvoorbeeld het refrein van een nummer, maar soms begint het er zelfs mee. In hoeveel nummers het gebruikt wordt, is niet bekend. Metzger telt er op z'n blog in ieder geval 35, maar het zullen er ongetwijfeld meer zijn, gezien anderstalige nummers niet meegeteld zijn.

Waarom horen we dit nu overal terug?

Volgens zanger en songwriter Tjeerd Bomhof is er een logische verklaring: "De nummers van grote en bekende artiesten worden geschreven door een relatief kleine groep mensen. Die schrijvers luisteren goed naar elkaar en die raken weer door elkaar geïnspireerd."

En zo gek is het niet, want het werkt ook gewoon goed, zegt Bomhof. "Het is een zanglijn die overal tussen past. Een snelle en gemakkelijke oplossing die energie geeft aan je nummer." Of Bomhof ook weleens zo'n melodie in een van z'n nummers heeft verwerkt? "Vast wel, maar dat is dan onbewust geweest."

Songwriter Leon Paul Palmen heeft de 'wa-oh-wa-oh' in ieder geval wel toegepast. Bijvoorbeeld in het nummer Say Heaven Say Hell van Miss Montreal. "Ik realiseer het me eigenlijk nu pas, want het is niet iets wat je bewust doet", legt hij uit. "Het heeft te maken met de tijdsgeest, iets wat op dat moment populair is. Dat pas je dan op je eigen manier weer toe. Vorig jaar was bijvoorbeeld Tropical House heel populair. Gelukkig wordt de millennial whoop wel minder gebruikt. Dat is maar goed ook, want als iedereen het doet, wordt het saai."

Geen copyright

Volgens songwriter Metzger is er ook een ander element waarom schrijvers de melodie gebruiken. Zo rust er bijvoorbeeld geen copyright op, zo schrijft hij op z'n blog. Het is namelijk de herhaling van twee noten. En om zoiets te claimen, moet je kunnen aantonen dat het jóuw idee is. En doe dat maar eens als iedereen het al jaren gebruikt.

Metzger haalt het voorbeeld aan van de Amerikaanse zangeres Ally Burnett. Zij sleepte Carly Rae Jepsen en Adam Young (Owl City) voor de rechter, omdat hun nummer Good Time uit 2012 te veel zou lijken op haar nummer Ah, It's a Love Song. In beide nummers wordt de millenial whoop gebruikt. De rechter stelde Burnett in het ongelijk, zo schrijft Patrick Metzger. Er was hier geen sprake van schending van het auteursrecht.

Meer vaak gebruikte melodietjes

Volgens Tjeerd en Leon Paul zijn zulke melodietjes dus tijdsgebonden. Of er ook andere vaak gebruikte melodies zijn? Zeker. Wat dacht je van deze 'pitched vocal'?

Deel artikel: