Paisley Park

Amanda Kuyper was in Paisley Park: het was magisch om te zien

Er zijn maar weinig mensen die Paisley Park, het landgoed in Minneapolis waar Prince z'n studio's had, van binnen hebben gezien. Dat verandert in oktober, als de deuren opengaan voor het publiek.

Een van de gelukkigen die er wél al is geweest, is de Nederlandse NRC-muziekjournalist Amanda Kuyper. "Het was een hele bijzondere ervaring. Ik volg Prince al m´n hele leven en dan sta je ineens in z´n eigen clubhuis, waar hij z´n muziek creëerde."

Vorig jaar kreeg ze totaal onverwacht een uitnodiging, vertelde ze gisteravond in Met het Oog op Morgen. Dat was naar aanleiding van een tournee door Europa. Prince nodigde een handjevol Europese journalisten uit, en Kuyper mocht namens Nederland, voor een 'diepgaande discussie over de muziekindustrie'. "Dat was heel bijzonder, want hij gaf in principe geen interviews."

Wierook en kussens

Maar hoe ziet het er nou uit? "Van buiten is het een groot, strak, wit kantoorpand. Het enige waar je aan kon zien dat Prince thuis was, was door de buitenverlichting: die was dan paars."

Meteen toen de journalisten aankwamen, kregen ze een rondleiding. Overal zag Kuyper zangmicrofoons, gigantische mengpanelen, instrumenten. "Hij kon opnemen waar hij maar zin in had. Verder heel veel ruimtes, spiegelruimtes, zalen met een duizend-en-een-nacht-sfeer, overal wierookstokjes, kaarsen, kussens, gordijnen. Magisch om te zien."

Paisley Park

Vandaag start de kaartverkoop voor de toegang tot het landgoed. Volgens Tyka Nelso, de zus van Prince, was het zijn wens dat zijn complex opengesteld zou worden voor het publiek. Prince overleed op 21 april aan een overdosis pijnstillers.

"Tot nu toe hebben maar een paar honderd mensen Paisley Park kunnen zien. Nu kunnen fans van over de hele wereld dit doen."

Bedevaartsoord

Volgens Kuyper kan het dan ook zeker een bedevaartsoord worden. "Ook toen hij nog leefde, kwamen fans hier graag kijken. En héél soms zette hij de deuren open. Dan verscheen er plotsklaps een aankondiging op zijn website voor een show diezelfde nacht, voor 40 dollar. Zo'n honderd fans konden dan in een van zijn twee clubs bij een spontane jam zijn. En die jams waren bij voorbaat al legendarisch."

Deel artikel: