Reddingsbrigade plaatst boei

Muiboei moet mensen waarschuwen voor sterke stroming

Ga je met deze hitte een dagje naar het strand van Egmond? Dan kun je vanaf vandaag een grote gele boei tegenkomen. De Reddingsbrigade heeft die vanochtend in zee geplaatst. Edwin Buis van de Reddingsbrigade zegt dat ze daarmee de strandbezoeker willen waarschuwen voor muien. "We hopen dat we daarmee verdrinkingen voorkomen."

Waarschuwingsvlag op het strand

De Egmondse Reddingsbrigade heeft afgelopen zomer al vaker te maken gehad met verdrinkingen door muien. Begin augustus overleed een 15-jarige jongen en een paar weken daarna een Duits meisje van 17.

Wat is een mui eigenlijk?

Een mui is een gat in de zee tussen twee zandbanken in. Daartussen heb je een sterke stroming van het strand de zee in. "Met dit weer is de mui alleen gevaarlijk als het opkomend water is", zegt Buis. "Dan komt het meeste water over de zandbanken en moet ook het meeste water door de muien terug de zee in." En dan krijg je dus een krachtige stroming.

Vanaf het strand is een mui niet goed te zien. Toch kan er onder het wateroppervlakte bij de kustlijn eentje zitten. In Egmond zijn nu op zes drukbezochte plekken muien. Toch is er maar bij één mui een boei geplaatst vanochtend. Buis: "We willen eerst ervaring opdoen en als de ervaringen positief zijn, waar we wel van uitgaan, dan gaan we volgend jaar voor alle andere muien ook een boei aanschaffen."

Muiboei

Wat moet je doen als je in een mui zwemt?

Als je dan toch in zo'n mui terechtkomt, kun je proberen er zelf weer uit te komen. Op het strand staat een bord met tips. Rustig blijven is volgens Buis het allerbelangrijkste. "Wat je niet moet doen is terugzwemmen naar het strand, want dan zwem je tegen de stroom in. Je moet je laten meedrijven tot iets dieper in het water, dan wordt de stroming minder en kun je in een grote boog naar de zandbank toe zwemmen."

Bord met tips

Deel artikel: