De hockeysters worden gehuldigd in Amsterdam

Van studeren tot Cirque du Soleil: dit gaan onze olympiërs nu doen

Met de huldiging bij de Amsterdamse RAI zit het er nu definitief op voor de Nederlandse olympiërs. Vannacht slaapt iedereen weer in z'n eigen bedje en begint het normale leven weer. Wat gaan de sporters komende tijd doen?

Voor veel sporters is het duidelijk: even helemaal niets. “Sponsorgelegenheden, huldigingen en daarna even lekker rustig op 'mijn' eiland Texel zitten", zegt windsurfer Dorian van Rijsselberghe. "Vakantie in eigen land, waarom niet? Texel staat toch in de lijst met topbestemmingen van Lonely Planet", grapt hij.

Dorian komt op Schiphol juichend het vliegtuig uit

Andere sporters kijken al verder vooruit, naar de volgende grote wedstrijd. "Eerst loop ik nog een paar kleine wedstrijden. Dan ga ik echt even genieten van de vakantie en rust nemen", zegt Dafne Schippers. "Daarna weer langzaamaan trainen, want volgend jaar hebben we gewoon weer een WK."

Van turner naar acrobaat

Turner Jeffrey Wammes heeft een bijzondere nieuwe woonplaats: Las Vegas. Hij gaat namelijk werken bij Cirque de Soleil. "Ik ben een paar maanden geleden benaderd door een casting director", vertelt hij aan Giel Beelen. "Het gaat best pittig worden, want je draait twee shows per dag en dat vijf dagen per week."

Of hij stopt met turnen op het hoogste niveau weet hij nog niet. "Omdat ik zo snel de switch heb gemaakt, vind ik dat nog te vroeg om te zeggen", zegt Wammes. "Ik wil het een aantal maanden aankijken en dan rond januari een definitieve keuze maken."

Aan de studie

Sommige sporters moeten op een heel ander gebied aan de bak, namelijk met hun studie. "Komend half jaar ga ik veel studeren, want daar heb ik niet veel tijd voor gehad", zegt turner Epke Zonderland, die ook een studie geneeskunde volgt. "Natuurlijk blijf ik trainen, maar niet echt op wedstrijdniveau. Later ga ik weer toewerken naar het WK van volgend jaar."

Zonderland geniet, ook al staat hij achteraan

Voor veel medaillewinnaars zijn de Olympische Spelen nog niet helemaal voorbij. Zij worden de komende tijd ook in hun woonplaats gehuldigd. Zo krijgt wielrenster Anna van der Breggen donderdag een feestje in haar woonplaats Hasselt en wordt aanstaande vrijdag turnster Sanne Wevers feestelijk onthaald in Oldenzaal.

Deel artikel: