Doctor Armpit

'Dokter Oksel' wil jou van je stinkende collega verlossen

De komende dagen lopen de temperaturen op en dat betekent veel deodorant spuiten voor mensen die last hebben van stinkoksels. Als het aan Chris Callewaert van de Universiteit Gent ligt, hoef je je daar binnenkort niet meer druk over te maken. Hij sleutelt momenteel aan okselbacteriën om onze oksels voor langere tijd stankvrij te maken.

Chris (30) is naar eigen zeggen druk bezig de strijd tegen stinkende oksels te winnen. "Ik transplanteer okselbacteriën van mensen die niet stinken naar mensen die wél stinken." En dat lijkt te werken. "Na een transplantatie zijn mensen soms maandenlang hun stank kwijt."

Zijn missie is om 'goede' bacteriën in een busje te stoppen, als een soort deodorant. "En we zijn niet zo ver verwijderd van zo'n busje."

Het klinkt misschien wat technisch en eng, zo'n transplantatie. Maar dat valt mee, zegt Chris: "Als jij last hebt van geurende oksels en je broer niet, dan kunnen we zijn bacteriën overzetten naar jouw oksel." Voordat hij dat kan doen, moet jij je goed wassen. "Daar word je echter niet schoon genoeg van. Wij wassen je daarom ook nog grondig."

"Je krijgt een week lang een zalfje mee, dat je in je oksel smeert. Je broer moet zich dan vier dagen niet wassen, zodat er genoeg bacteriën zijn om over te zetten." Dat gebeurt met een wattenstaafje en met wat geluk ben je dan voorlopig even van je stinkoksels verlost.

Chris Callewaert

Hoe Chris op het idee kwam om okselbacteriën te transplanteren? "Ik werd wakker in een vreemd bed, bij een meisje waar ik niet eerder had geslapen. Normaal had ik nooit last van stinkende oksels, maar dat was die ochtend wel anders. Opeens stonken mijn oksels. Ik wist toen al dat er veel bacteriën in een oksel verblijven, soms wel meer dan er mensen op aarde leven."

De bacteriën van het meisje hadden zich genesteld in zijn oksels, het gevecht gewonnen van zijn niet-stinkende bacteriën. "Toen was mijn interesse gewekt. Ik dacht, als het die kant op werkt, dan moet het ook om te draaien zijn."

Enige tijd later was hij die zure geur weer kwijt door een oud, ongewassen shirt meerdere dagen aan te trekken. In dat shirt zaten zijn 'goede' bacteriën. Omdat die in overtal waren, wonnen zij het 'gevecht' in de oksel.

Op de website van Dr Armpit, zoals Chris door collega's gedoopt is, houdt hij mensen op de hoogte van zijn onderzoek. Ook beantwoordt hij vragen over stinkende oksels. "Ik krijg veel vragen van mensen met problemen en probeer ze zoveel mogelijk te helpen."

Deel artikel: