Waarom in Nederland studeren? 'Hopelijk wordt het rock-'n-roll'

Ze hebben alles achter zich gelaten. Vrienden, familie, hun grote liefdes. Ineens staan ze op Schiphol met een stroopwafel in hun hand, klaar om te studeren in Nederland.

Honderden internationale studenten kwamen vandaag aan in Amsterdam. Om ze iets sneller te laten inburgeren, werden ze ontvangen door studenten van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. We vroegen de jongeren wat hun motieven zijn om hier te komen studeren.

John: "Ik heb geen idee waarom ik hier wil studeren. Ik wilde weleens ergers anders wonen. Ik heb gekozen voor de stad en niet gekeken naar hoe goed de scholen stonden aangeschreven. Ik zie 't wel."

Vlad: "Je wil nieuwe mensen ontmoeten. Het ging om de mensen en de stad, niet in eerste instantie om de studie."

Gustav: "Het wordt een eitje. Eindelijk weg van m'n ouders. Ik verwacht dat het een mooie ervaring wordt."

"Het is hier een stuk goedkoper dan in Ierland. Bij ons betaal je 9000 euro studiegeld, hier minder dan 2000 euro. Bovendien zijn de klassen kleiner en is er dus meer persoonlijk contact tussen studenten en docenten. Dat kennen we niet in Ierland."

"Ik kwam hier wel erg makkelijk langs de beveiliging. Dat ben ik toch niet gewend in Turkije. Ergens voelt het door de situatie daar als een enorme opluchting om nu hier te zijn. Maar ik heb daar mijn hele leven gewoond. Ik heb daar alles: mijn vrienden, familie, mijn eerste liefde. Dat laat ik achter en dat doet pijn."

"Toch voelt het alsof ik hier moet gaan studeren als ik het wil maken later. Die ambitie had ik al voor de onrust in Turkije. Hopelijk loopt het in Turkije niet uit op een grote burgeroorlog. Dat zou verschrikkelijk zijn."

"Samen met wat klasgenootjes ben ik gisteren vertrokken en nu sta ik hier. Ik ben kapot. Een jaar lang ga ik hier studeren, maar ik ken hier nog niemand. Ik ben pas een dag weg van m'n familie. Ik vind het allemaal zo spannend dat ik helemaal geen tijd heb om ze te missen. Maar volgens mij is Nederland een mooi land. Ik hou nu al van Nederland."

"Amsterdam is een internationale stad waar veel mogelijkheden zijn. Door in het buitenland te studeren, krijg je toch een ander perspectief op de wereld. En niet onbelangrijk: de universiteiten zijn wereldwijd hoog aangeschreven."

"Een aantal vrienden van me komt deze maanden ook naar Amsterdam. Wel fijn om een stukje 'thuis' bij me te hebben."

Yeerah: "Een vriendin van me zei dat het hier prima toeven is. De universiteit staat bovendien bekend om z'n sterke economische opleidingen."

Fiyeon: "Feest. Alcohol. Bier. Die drie dingen. Hopelijk wordt onze tijd echt rock-'n-roll."

Deel artikel: