Het jongetje zit eenzaam in een ambulance in Aleppo nadat hij gered is

'Ik filmde het gewonde Syrische jongetje'

Zijn voetjes raakten nauwelijks de grond. Zijn gezicht en lijfje zijn grijs van het puin en er sijpelt bloed uit een hoofdwond over zijn wang. Verbaasd zit hij op een stoel te wachten op een dokter die hem kan helpen. Dit beeld van de 5-jarige Omran Daqneesh ging vanaf woensdag de hele wereld over. Het jongetje staat symbool voor de situatie in Syrië, waar al jarenlang een burgeroorlog woedt.

De man die zijn camera op Omran richtte, heet Mustafa al-Sarout. Aan The Guardian vertelt hij waarom hij besloot het jonge slachtoffertje te filmen.

"Ik heb zo veel kinderen onder het puin vandaan gered zien worden, maar dit kind, in al zijn onschuld, had geen idee wat er aan de hand was", zegt Mustafa tegen de Britse krant. Hij is een journalist uit Aleppo, waar hij de oorlog probeert vast te leggen.

"Ik heb een hoop luchtaanvallen gefilmd, maar dit jongetje, daar was iets mee. Hoe hij keek, die mix van stof en bloed, en nog maar zo jong."

Gewonde kinderen zoals Omran worden na de luchtaanval woensdag meteen geholpen

Zodra de journalist afgelopen woensdag hoorde dat er weer bommen waren gevallen in Aleppo, haastte hij zich naar de puinhopen.

"De hele buurt lag in gruzelementen", zegt hij. "Er waren zo veel gewonden, wel dertien of veertien. Sommige mensen liepen buiten op straat toen het bombardement begon. Zij renden meteen naar binnen, maar raakten bedolven onder het puin toen de gebouwen instortten."

Ook als je bij een luchtaanval naar binnen rent, ben je niet veilig; gebouwen storten vaak in

Mustafa is verrast dat zijn filmpje de wereld rondgaat. Er vallen zo veel kindslachtoffers in Aleppo en de rest van Syrië, dat journalisten als hij nauwelijks meer opkijken van alle wreedheden.

"Deze kinderen worden elke dag gebombardeerd door de Russen en de Syrische regering", vertelt hij. "Omrans verhaal is geen uitzondering; hij staat symbool voor miljoenen kinderen in Syrië en al zijn steden."

Een Russisch gevechtsvliegtuig dropt bommen boven Syrië

Hebben de beelden nou nog effect?

In ieder geval heeft het voor hernieuwde wereldwijde aandacht voor het conflict in Aleppo gezorgd. En Rusland kondigde gisteren een wekelijkse tweedaagse gevechtspauze aan. Of de foto hiermee te maken heeft, blijft gissen. Oh, en het jongetje Omran? Hij mocht na de behandeling van zijn hoofdwond weer naar huis.

Deel artikel: