'Het is stom om je geïn­ti­mi­deerd te voelen door een taal'

Twee Palestijnse ontwerpers krijgen met hun ogenschijnlijk simpele tasje wereldwijde aandacht. Op het linnen tasje staat: "Deze tekst heeft geen andere betekenis dan mensen bang maken die hem niet begrijpen." Haitham Haddad (27) en Sana Jammalieh (29) willen daarmee de draak steken met mensen die 'bang' zijn voor de Arabische taal.

Haitham en Sana worden op sociale media massaal geprezen om hun boodschap. Hun ontwerpstudio Rock Paper Scissors, waar ze naast tasjes ook T-shirts en mokken ontwerpen, wordt nu overspoeld met aanvragen vanuit de hele wereld.

Bang voor Arabisch

De twee Palestijnen wonen in de Israëlische havenstad Haifa en merken naar eigen zeggen zelf dat mensen soms bang zijn voor de Arabische taal. "Dat is volgens mij niet alleen hier zo, maar ook in andere delen van de wereld", vertelt Haitham. "Door verschillende gebeurtenissen in Europa wordt Arabisch bijvoorbeeld gekoppeld aan extremistische groeperingen uit het Midden-Oosten."

Het is stom om je geïn­ti­mi­deerd te voelen door een taal.

Ontwerper Haitham

"Met onze tasjes willen we laten zien dat vreemde talen ervoor zorgen dat we elkaar niet begrijpen. Maar het is stom om je dan geïntimideerd te voelen", zegt Haitham. "Eigenlijk staat er op onze tasjes inhoudelijk helemaal niets, maar mensen zijn oppervlakkig en geven er hun eigen interpretatie aan."

Volgens Haitham zijn de tasjes overigens niet bedoeld als standpunt tegen islamofobie, maar begrijpt hij wel dat die link wordt gelegd. "Het is een populair onderwerp van media-organisaties om te bespreken."

De teksten van het ontwerpduo zijn inmiddels zo populair, dat andere ontwerpers er ook mee aan de haal gaan. "Het is ons ontwerp dus ik vind niet dat mensen het zomaar mogen kopiëren. En de tekst wordt ook niet eens altijd goed overgenomen. Dan staat er iets in ogenschijnlijk Arabisch wat nergens op slaat", vertelt Haitham. "Maar dat bewijst ook juist wel weer het punt dat we willen maken."

Deel artikel: