Richard geeft bloed

'Vrouwen kunnen veel beter tegen pijn, mannen zijn gewoon mietjes'

Tijmen (30) en Richard (32) zijn bloeddonor. Niks bijzonders? Wel dus, want jonge mannen die bloed doneren, daar zijn er niet veel van. Sowieso neemt het aantal bloeddonoren al een tijdje af. En daar snappen Tijmen en Richard helemaal niks van.

"Bloed doneren is de definitie van een kleine moeite", zegt Richard. "Als je zelf in het ziekenhuis ligt, wil je ook dat het er is. En het is eens in de paar weken een uurtje. De vraag is niet: waarom? De vraag is: waarom niet?"

Daadwerkelijk zo'n naald in je arm zetten, gaat voor veel mensen toch een stap te ver.

Tijmen

Tijmen en Richard geven bloedplasma, wat niet hetzelfde is als gewoon bloed (zie kader). En dat doen ze al jaren. Maar steeds minder mensen geven bloed, en dan zijn het ook nog eens vooral vrouwen. Waarom, dat weten de heren niet zeker. "Maar vrouwen kunnen veel beter tegen pijn denk ik", zegt Tijmen. "Mannen zijn gewoon mietjes, dat denk ik echt."

  • Tijmen
    Tijmen is een groot voorstander van bloed geven
  • Richard
    Richard geeft al vier jaar bloed

Mensen - en dan dus vooral mannen - zijn bang voor die naald, denkt Tijmen. "Als ik erover vertel in de kroeg, vinden mensen het interessant. Maar daadwerkelijk zo'n naald in je arm zetten, gaat voor veel mensen toch een stap te ver."

Herkenbaar, zegt Richard. "Tot irritatie van mijn collega's loop ik best vaak te evangeliseren. Bijna niemand heeft eigenlijk een goede reden om het niet te doen. Dus dan krijg je meestal een lichte zucht, rollen ze met hun ogen en komt er een 'maar'... En dan is de zin vaak afgelopen."

Voor Richard en Tijmen geldt allebei wel dat er iets moest gebeuren voor ze bloed gingen geven. Tijmen maakte van dichtbij mee hoe belangrijk bloedplasma kan zijn. "Een familielid had bloedplasma nodig. Dat was er ook, en toen vroegen mensen: waarom doneer jij eigenlijk niet? Toen dacht ik: ja, waarom eigenlijk niet, als gezonde jongeman?"

Richard begon met doneren toen hij verhuisde en naast het hoofdkantoor van bloedbank Sanquin kwam wonen. "Toen dacht ik: ik ga maar eens langs. Je verwacht het van anderen ook. Ik zou het hypocriet van mezelf vinden als ik het niet zou doen."

Deel artikel: