De introductieweek in Leiden

Introweken overvol: kan dat niet anders?

In veel steden zijn de introductieweken weer begonnen, maar in sommige steden is het de laatste jaren echt dringen om een plekje. Dit jaar zitten de UIT-week in Utrecht, de Eurekaweek in Rotterdam en de Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam (die pas over twee weken start) al vol. En geen plekje betekent dus niet meedoen aan de introweek.

Veel universiteiten zorgen daarom wel voor meer plaatsen, maar toch zijn er nog steeds meer eerstejaars dan tickets. Waarom loopt dat niet gelijk op?

In Utrecht hebben ze dit jaar een nieuw record; er zijn 4000 deelnemers. "Dit jaar is de grootste UIT-week ooit", zegt Ties de Theije van de organisatie. "Vorig jaar waren het er 3800, we hebben het aantal dus opgeschroefd."

Volgens hem hangt het af van locaties en de begroting. "We hebben een strakke begroting, dus we moeten van tevoren weten hoeveel deelnemers we hebben. Dat wordt aan het begin van het jaar al bepaald." Maar het gaat ook om de gemeente, de stad. "Over waar we fietsen kwijt kunnen, de veiligheid, brandweer en of parken het aankunnen."

Volgend jaar willen ze het maximale aantal deelnemers misschien weer opschroeven, maar daar gaat dus wel heel wat aan vooraf. Afgelopen week hebben ze nog veel belletjes mailtjes gehad van verdrietige studenten in de dop die niet kunnen meedoen. "Dat is een leerpunt voor volgend jaar. Dan is enerzijds de vraag: kunnen we die plekken vullen? En daarnaast: kan de stad het aan, de parken, en kan het logistiek met lunches en avondeten?"

"De kaartjes staan op naam, maar het is mogelijk om te ruilen. We doen daar niet moeilijk over."

Zelfs op Ticketswap worden kaartjes gezocht

Eerstejaars Freek uit Gouda viste ook achter het net, maar doet nog z'n best om aan een kaartje te komen. "Ik ben te laat geweest met inschrijven. Ik kwam afgelopen vrijdag terug van vakantie en had er niet meer aan gedacht. Daarom ben ik nu nog in Utrecht om alsnog te proberen aan een kaartje te komen. En heb ik een bericht op Facebook gezet."

Sylvester had meer geluk: "Ik dacht, het kan nog wel. Maar blijkbaar niet, op 12 augustus bleek het al uitverkocht te zijn. Maar misschien zijn er niet genoeg studenten om alle groepjes te begeleiden. Gelukkig heb ik vanochtend nog via Facebook een kaartje kunnen regelen."

UIT-week

Weg = weg

De Eurekaweek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam was aan het begin van de maand uitverkocht. Het maximaal aantal deelnemers is 2900, dat is wel 100 meer dan vorig jaar, toen was het ook uitverkocht. En daar heb je echt pech als je te laat bent, want kaartjes staan op naam en zijn niet door te verkopen.

"Bij ons zit de beperking in de locaties waar we terechtkunnen", zegt een woordvoerder. "We hebben twee openingen, voor de Nederlands- en Engelstalige opleidingen, en die zijn in De Doelen. We denken er natuurlijk wel over na hoe je dit soort beperkingen de baas kan, wat je dan anders moet organiseren."

De Intreeweek van de UvA begint pas over twee weken, maar ook die is vol. Wel is er een wachtlijst, want pas als je hebt betaald, is je kaartje echt van jou. En dat is dus niet in alle gevallen zo.

Bij de grootste introductieweek van Nederland, de KEIweek in Groningen, kennen ze deze problemen trouwens niet. Daar hebben ze geen limiet. "Elk jaar stijgt het aantal aanmeldingen een beetje, we hebben nu rond de 5000", zegt Nienke van de organisatie. "Maar ons evenemententerrein kan dat aan."

En de gemeente? "Van tevoren geven we de verwachte aantallen aan en als het er meer zijn, geven we dat door. Dat is nooit een probleem." En over begeleiders hebben ze ook geen zorgen: "We hebben juist te veel mensen die willen begeleiden, meer dan 1000 vrijwilligers."

Check hier de startdata van verschillende introweken.

Deel artikel: