Golfsurfen wordt in Nederland steeds populairder. "Op een goede dag komen hier in Scheveningen 700 surfers", zegt surfschoolhouder Hans van den Broek. "En op de piek liggen er zo'n 200 tegelijk in het water."
In de zee bij Strand Noord wordt het daardoor zo druk, dat er volgens hem gevaarlijke situaties ontstaan. "Surfers moeten van de gemeente in een gebied van 500 meter blijven. Maar dat kan eigenlijk niet meer."
Goede golven
Nederlandse, Belgische en Duitse surfers komen allemaal naar Strand Noord bij Scheveningen, omdat de golven hier het best zijn.
"Maar het is hier geen Frankrijk, waar bijna altijd goede golven zijn", zegt Niels Hoogenstrijd van de Holland Surfing Association. "Het is soms langer wachten op goede golven. De dagen dat die er zijn, komt dus iedereen."
Tussen de haven en de Pier in Scheveningen zitten drie surfscholen, die op dezelfde plek lesgeven. De afgelopen vijf jaar groeiden zij met ruim 50 procent.
"Surfen past goed bij deze tijd", verklaart Van den Broek. "Je kunt komen en gaan wanneer je wilt, zonder te reserveren of abonnementsgeld te betalen. Het is ideaal voor mensen die het vaak druk hebben. We zien ook meer beginnende surfers die een keer op surfvakantie zijn geweest."
Om te weten te komen of het goed surfweer wordt, kijken veel mensen op de website van golvenkenner Tobias van Tellingen. Zo'n 2500 mensen volgen hem.
"Sommige lokale surfers vinden zijn voorspellingen vervelend. Als Tobias zegt dat het ergens goed wordt, dan wordt het druk. Hier in Scheveningen kunnen we de drukte niet spreiden, op andere plekken in Nederland is meer ruimte."
De drie surfscholen willen dan ook hetzelfde: meer ruimte voor de surfers. "In andere landen heb je geen zonering voor surfers, dat je in een bepaald gebied moet blijven", weet Van den Broek. "Zwemmers blijven daar juist in een zone, met een lifeguard. Dat is voor iedereen veiliger."
Gebroken neus
De groeiende groep golfsurfers in Scheveningen zorgt voor problemen. Een paar keer per jaar wordt iemand met een gebroken neus of jukbeen het water uitgehaald, maar meestal blijft het bij schade aan de plank of een bult. Harde verkeersregels om botsingen te voorkomen zijn er niet.
Van den Broek: "We hebben wel richtlijnen opgesteld. Kort gezegd heb je voorrang als je staat en het dichtst bij het brekende gedeelte van de golf bent. Maar surfers laten zich moeilijk organiseren".
Voor beginnende golfsurfers heeft hij nog wel een aantal tips. "Zorg dat je de veiligheidshandelingen onder de knie krijgt, de voorrangsregels goed kent en dat je weet hoe het zit met de stroming. Dan is het veilig voor jezelf en ook voor anderen."