De Staat op Down the Rabbithole

De Staat gebruikt subsidie onder andere voor tour langs bejaardenhuizen

Rockband De Staat kreeg eergisteren te horen dat ze de komende jaren een miljoen euro subsidiegeld mogen gebruiken. Hun manager Arjo Klingens, die de aanvraag daarvoor had ingediend, bleek later zelf ook mee te werken in de adviescommissie. Een goed recept voor ophef - en die liet dan ook niet lang op zich wachten.

Belangenverstrengeling of niet?

Vanochtend reageerde Klingens bij 3FM. In het programma Giel zegt ze dat er zeker geen sprake is van belangenverstrengeling. "Op het moment dat je adviseur wordt, teken je een afspraak waarin staat dat je absoluut niet aanwezig mag zijn als er dossiers worden besproken die ook maar iets met jou te maken hebben. Toen ik de aanvraag indiende was het fonds ook duidelijk: deze ronde zit jij niet in de commissie."

Ze zegt wel te begrijpen waarom mensen er boos over zijn. "Het is niet heel duidelijk te zien op de site van het fonds wat mijn rol is. Maar als je op mijn Linkedin kijkt kun je zien dat ik al sinds 2014 - met trots - adviseur ben."

Klingens is geschrokken van de commotie, maar zegt het vooral vervelend te vinden dat De Staat de nodige imagoschade oploopt door de affaire. "Dat sommige mensen hen gaan associëren met zo'n hele malafide manager. Zo'n vrouw met een dikke sigaar. Dat is vooral heel vervelend want dat is niet echt aan de hand."

De Staat treedt op in Het Glazen Huis in 2015

Niet alleen de manager, maar ook De Staat zelf moet het ontgelden. Mensen spreken er schande van dat de Nijmeegse rockband, die tot de Nederlandse muzikale top behoort, de komende vier jaar subsidie krijgt.

Torre Florim, zanger van De Staat, zei in dezelfde uitzending dat hij best begrip kan opbrengen voor de kritische reacties. "Als mensen vragen hebben wil ik die met plezier beantwoorden. Artiesten krijgen subsidie zodat ze hun werk kunnen doen. Ik begrijp dat sommige mensen niet snappen dat het zo werkt. Dat is cool."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Toch zegt Torre de ontstane ophef niet te hebben verwacht. "Ik realiseer me ook wel dat mensen het prima vinden dat er subsidie gaat naar dansvoorstellingen, orkesten en ensembles die ernstige muziek maken. Maar op de een of andere manier zijn er nogal een hoop mensen die het niet normaal vinden dat er subsidie naar popmuziek gaat, terwijl dat heel normaal is."

Volgens Torre hebben ook popbands de subsidie gewoon nodig. "Wat nu wel anders is aan deze subsidie is dat wij het als popband voor elkaar hebben gekregen om een aanvraag te doen."

Wat gaan ze ermee doen?

Met de subsidie wil De Staat onder meer muziek gaan schrijven met als inspiratiebron de herinneringen van ouderen. Dat moet een concerttour langs bejaardenhuizen opleveren, samen met de zangeres van Roosbeef.

Verder wil de band volgens zanger Torre een nieuwe opstelling in hun show verder ontwikkelen, "waarbij we in een cirkelopstelling spelen naar het publiek toe. Dat deden we op Down The Rabbithole al en dat was heel tof."

Deel artikel: