Pinsir en Vliegend Hert

Voor de 'echte' Pokémon kan je nu naar het museum

Pokémon zijn nu niet alleen te vinden op het schermpje van je mobiele telefoon, maar ook in het museum. Althans, de dieren die model stonden voor de virtuele beestjes die je in het spel Pokémon Go kunt vangen. Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een kleine tentoonstelling geopend.

Bram Langeveld, conservator van het museum, zegt dat veel Pokémon duidelijk geïnspireerd zijn op bestaande dieren of planten.

Het eerste voorbeeld dat hij noemt is de Pokémon Scyther. "Die lijkt verdraaid veel op een bidsprinkhaan", zegt Langeveld. Hij legt uit dat de bidsprinkhaan groen is, vleugels heeft en mes-achtige voorpoten waarmee hij een prooi kan grijpen. "Scyther heeft dezelfde kenmerken en kan met zijn voorpoten dwars door bomen slaan."

Bidsprinkhaan en Scyther

Een andere Pokémon die in het museum 'in het echt' te bewonderen is, is Omanyte. Langeveld: "Deze Pokémon is gebaseerd op een fossiel, genaamd ammoniet. Zelfs de naam lijkt dus op de echte variant. Ze hebben ook beide een opgerolde schelp."

In de Pokéwereld is Omanyte een uitgestorven Pokémon die wetenschappers weer tot leven hebben gewekt. "Het beestje zelf heeft tentakels en ammonieten waren inktvisachtigen met tentakels. Nog een duidelijke overeenkomst dus."

Ammoniet en Omanyte

Een Pokémon die hier een beetje op lijkt is Shellder en ook die is tentoongesteld in het museum. "Shellder is een soort schelp. Sterker nog, het is bijna letterlijk een stekeloester zoals ze in de Middellandse Zee voorkomen."

Stekeloester en Shellder

"Als Natuurhistorisch museum moeten we de kans grijpen om Pokémon-spelers te laten zien waar veel van de wezens op gebaseerd zijn", zegt Langeveld. "Overal kunnen ze Pokémon vangen maar in het museum kunnen ze kijken naar hun natuurlijke, wilde inspiratiebronnen."

Deel artikel: