Backdoored

Stiekem meegluren in iemands slaapkamer? Dat is kunst

Webcambeelden van een oude vrouw die bezig is te rommelen in huis, iemand die voor pampus ligt in bed terwijl de partner z'n kleren aantrekt en beelden van een hek dat openstaat.

Kunstenares Nye Thompson verzamelde dit soort, slecht of onbeveiligde, webcambeelden en heeft er een tentoonstelling van gemaakt: 6000 afbeeldingen hangen vanaf 4 augustus in het Cass in Londen.

De webcams zijn onder meer gericht op huisdieren, kinderen, ouderen, tuinen en hekken. Maar, het zijn vooral stills van auto's, zegt Thompson. "Heel veel auto's. Mensen richten een webcam, als beveiligingscamera, vooral op waardevolle dingen."

Halfnaakte mensen

"Mensen vragen me vaak of ik wel eens iets spannends zie. Of er wel eens beelden tussen zitten van slaapkameractie. Maar die heb ik er tot nu toe nog niet tussen zien zitten. Wel wat halfnaakte mensen."

Veel vrienden, kennissen en collega's schrokken van haar project, maar het is niet de bedoeling om mensen bang te maken te maken, zegt Thompson. "Ik probeer mensen bewust te maken van de dark side van internet: dat het internet veel van ons weet." En vooral: hoe je daarmee moet omgaan. "Ik doe dit niet omdat ik het leuk vind om mensen te bespioneren."

Backdoored

Ze kwam op het idee van de tentoonstelling nadat een vriend een artikel had doorgestuurd waarin webcamplaatjes van slapende baby's te zien waren. Ook die webcams waren niet of slecht beveiligd. "Na wat onderzoek kwam ik erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is om dit soort beelden te krijgen."

De tentoonstelling, Backdoored, is vernoemd naar de manier waarop veel beelden verkregen zijn, via een achterdeur. Een foutje in het systeem. Andere beelden zijn verkregen doordat er niet eens een wachtwoord op camera's zat.

Het is nogal een inbreuk van de privacy van mensen, maar illegaal is het niet, zegt Thompson. "Ik verzamel de beelden alleen, ze staan eigenlijk al online."

Backdoored

Thompson zoekt de foto's niet zelf, dat doet een algoritme, een stukje software. Dat struint het internet af naar webcambeelden sinds het begin van dit jaar. Voor deze tentoonstelling heeft Thompson maar een klein gedeelte van de beelden geëxposeerd.

Elke dag scrollde Thompson even door alle nieuwe webcamfoto's. Tot haar verbazing kwam er nogal wat extra informatie, metadata, mee met de foto's. "Sommige foto's waren voorzien van coördinaten en ip-adressen." Daardoor wist je precies waar foto's genomen waren.

"Ik wil het op meer plekken gaan exposeren, zodat mensen zich beter bewust zijn van hun privacy."

Deel artikel: