Nzingha wil als eerste zwarte vrouw een Olympische schermmedaille winnen

Schermen is nog altijd een voornamelijk witte en elitaire sport, maar daar wil de Amerikaanse Nzingha Prescod (23) verandering in brengen. Haar doel: als eerste zwarte vrouw bij het schermen een medaille winnen op de Olympische Spelen.

Filmmaker Anderson Wright bracht deze week een korte film uit over de jonge atleet.

En haar droom zou zomaar kunnen lukken. Prescod is de nummer elf van de wereld en wist vorig jaar op de wereldkampioenschappen in Moskou een bronzen medaille te veroveren. Ook dat werd nooit eerder door een zwarte vrouw behaald.

Maar een medaille is niet het enige. Prescod wil ook een voorbeeld zijn. "Wat mij echt enthousiast maakt, is het idee dat jonge meisjes de tv aanzetten en iemand zoals zij zien schermen", zei Prescod eerder tegen The New York Times. Want ook voor haar, een meisje uit een achterstandswijk in Brooklyn, leek de sport eerst onbereikbaar.

Nzingha Prescod (links) in actie tijdens het WK in Moskou.

Totdat haar moeder las over de stichting van Peter Westbrook. Hij is de eerste zwarte schermer die in 1984 een medaille op de Olympische Spelen wist te winnen. Nu geeft hij (gratis) lessen in achterstandswijken in de Verenigde Staten. En zo begint Prescod op 9-jarige leeftijd met de sport en wint ze een jaar later al de nationale kampioenschappen in haar leeftijdscategorie.

Wanneer ze verder doorgroeit, merkt ze hoe wit de sport is. "In New York heb je een mix van van alles, maar in Europa is iedereen wit. Maar ik liet me er niet door afleiden. Sterker nog: het gevoel de enige te zijn, gaf me kracht."

In 2012 mag ze voor het eerst naar de Olympische Spelen, waar ze 22ste wordt. Net van de middelbare school was ze er naar eigen zeggen toen nog niet klaar voor, maar dat is nu - met inmiddels een universiteitsdiploma op zak - wel zo. "Wat nu het belangrijkste is, is zelfvertrouwen hebben. Zelfs als een slechte ronde heb, moet ik denken: 'Oké, ik heb dit eerder gedaan, en ik kan het opnieuw'."

Deel artikel: