Wendell Lira met de FIFA Puskás Award 2015

Maker mooiste goal stopt met voetballen om profgamer te worden

Een opmerkelijke move van profvoetballer Wendell Lira. En met 'move' bedoelen we niet een vette truc op het veld. De 27-jarige Braziliaan hangt namelijk zijn voetbaltenue aan de wilgen en gaat verder als professioneel gamer. Zijn doel? Wereldkampioen FIFA worden.

Wendell Lira is geëmotioneerd bij de uitreiking van de Puskás Award

Je denkt nu misschien: Wendell wie? Maar in Brazilië gaat dat niet op, daar is Wendell sinds begin dit jaar een held.

Toen kreeg hij in Zürich als speler van de Braziliaanse club Goianesia de Puskás Award voor de mooiste goal van het jaar uitgereikt. Zijn omhaal was zo fraai, dat zijn doelpunt meer stemmen kreeg dan de goals van wereldsterren Lionel Messi en Carlos Tévez.

Maar als je zo succesvol bent, waarom stop je dan? Zelf zegt Wendell dat terugkerende blessures mee hebben gespeeld bij zijn beslissing. Daarnaast is hij ook gewoon een goede gamer. Toen hij na het winnen van zijn prijs werd uitgedaagd door wereldkampioen FIFA Abdulaziz Alshehri, maakte Wendell hem in met 6-1.

"Dat is echt gestoord", zegt vijfvoudig nationaal FIFA-kampioen Koen Weijland. "Dat Abdulaziz van hem verliest, wil echt wat zeggen. Hij traint namelijk heel veel, net als een professioneel pianospeler die elke dag even moet spelen."

Koen voorziet dan ook een grote toekomst voor Wendell. "Zich kwalificeren voor internationale toernooien en daar een paar ton binnenslepen moet hem toch wel lukken."

Koen Weijland

Of Wendell zo goed is in FIFA doordat hij ook profvoetballer is geweest? "Dat denk ik niet", zegt Koen. "Arjen Robben is waarschijnlijk een waardeloze spits als hij gamet. En andersom ken ik heel goede FIFA-spelers die totaal niet in het echt een balletje kunnen trappen. Ik geloof wel dat Wendells voetbaltechniek ervoor zorgt dat hij beter inzicht heeft in het virtuele spel."

Koen is niet bang dat er een nieuwe concurrent de FIFA-scene betreedt. "Ik zal hem wel met veel nieuwsgierigheid in de gaten houden. En ik heb hem uitgedaagd op mijn YouTube-kanaal."

Deel artikel: