Klussen voor korting

Handen uit de mouwen voor korting op kamerhuur

In een oud schoolgebouw in Kanaleneiland in Utrecht klussen studenten mee aan hun eigen toekomstige kamers. Het gebouw wordt omgetoverd tot studentencomplex en als de studenten zelf 56 uur de handen uit de mouwen steken, krijgen ze in ruil daarvoor 10 procent korting op de huur.

Een win-win-winsituatie, want het levert drie voordelen op: een korting voor de studenten, goedkope arbeidskrachten voor de ontwikkelaars én dankzij dit soort projecten gebeurt er iets met de leegstand van panden die anders misschien op de slooplijst waren beland.

Het voelt goed om aan je eigen huis te werken en het scheelt veel geld.

Arwen, studentklusser

Het scheelt me straks zo'n 1000 euro per jaar", zegt Darren (22). Ook is hij erg blij dat hij nu überhaupt een kamer heeft. "Ik zoek al een half jaar, maar het hospiteren is nog geen succes geweest. Toen kwam ik dit tegen op Facebook en had ik mazzel. Ik was net op tijd met inschrijven."

Ook Arwen (21) is erg blij met het project. "Om aan je eigen huis te werken voelt sowieso goed, een soort oerinstinct. Het gaat er straks heel mooi uitzien, ik heb er een goed gevoel over. En het scheelt me veel geld."

"Zonder de inzet van de studenten was dit veel moeilijker haalbaar geweest", zegt initiatiefnemer Nathan Rozema, van Krachtstation Kanaleneiland, zoals het project heet. "De studenten doen vooral het voorbereidende werk, maar ook bijvoorbeeld het plaatsen van gipswanden of isolatie. De echt moeilijke klusjes worden overgelaten aan professionals."

Gebouwen die anders hun waarde verliezen, willen we nieuw leven inblazen.

Nathan Rozema, Krachtstation Kanaleneiland

In het pand komen 216 studentenkamers, ateliers en een kinderopvang. Wat nu nog grote lokalen zijn worden kleinere wooneenheden. De studenten zullen zelf een kamer hebben, maar de gemeenschappelijke ruimte, keuken en badkamer delen ze met hun medebewoners.

Het opknappen van oude panden voor nieuwe doeleinden gebeurt steeds vaker. Als het aan Rozema ligt, gaat dat nóg veel vaker gebeuren. "Panden die anders gesloopt zouden worden, gebouwen die eigenlijk hun waarde verloren hebben, die willen we nieuw leven inblazen. Daarmee willen we heel Nederland bestormen.

Deel artikel: