Schade in de slaapkamer.

'Het water kwam uit alle hoeken binnenlopen'

Het is een maand geleden dat de regen met bakken uit de hemel kwam in Noord-Brabant en Limburg. Verzekeraars denken dat het noodweer zeker een half miljard euro schade heeft veroorzaakt. Het opknappen van de huizen kost tijd, waardoor er nog altijd mensen ergens anders moeten bivakkeren.

Wiljan Haazen en zijn vrouw wonen sinds hun huis in Someren onbewoonbaar is geworden in een loods. In die loods had Wiljan, die een reparatie- en onderhoudsbedrijfje heeft, een paar jaar geleden een toilet gebouwd - een geluk bij een ongeluk.

Een hagelsteen van zo'n 7 centimeter.

Nu proberen ze van de loods zoveel mogelijk een huis te maken, in afwachting van wat de verzekering uitkeert: “We zijn verder gaan klussen en hebben er afgelopen weken bijvoorbeeld een slaapkamer bijgemaakt”, vertelt Wiljan.

Terug naar 23 juni, toen het noodweer over Someren raasde. Wiljan en zijn vrouw trokken snel de rolluiken van het huis dicht. Maar het hielp uiteindelijk weinig. "Het water kwam uit alle hoeken binnenlopen", vertelt hij. "Toen de stroom ook nog uitviel, zaten we helemaal in het donker."

Toen hij vervolgens naar boven liep, zag hij dat de hagelstenen door het dak waren gekomen. “Dan blijkt dat het plafond naar beneden is gekomen en op je slaapkamer ligt. En dat het water over de trap loopt. Dan zakt de moed je aardig in de schoenen", zegt Wiljan.

“Uiteindelijk hebben we 9 cm water uit ons huis moeten bezemen."

Hij en zijn vrouw gristen de boekhouding, wat foto’s en boeken mee en vertrokken naar hun caravan. Na een paar uurtjes slaap, begonnen ze de volgende dag vol goede moed te redden wat er te redden viel. “Uiteindelijk hebben we 9 centimeter water uit ons huis moeten bezemen. We hebben die dag veel hulp gehad van vrienden, dus het ging nog best snel.”

Maar bewoonbaar is het huis niet meer. "Het stucwerk laat los, kasten en meubels zijn nat en de deuren gaan daardoor niet meer dicht", vertelt Wiljan. "Elke keer als we teruggaan is er bij ons weer de verbazing: oh, dit is ook kapot en dit ook. Je bent gewoon onder de indruk van de impact die het heeft gehad."

Deel artikel: