Geen pizza's meer voor voetballers Manchester City

Geen pizza en zoete drankjes meer voor de voetballers van Manchester City. De nieuwe coach Pep Guardiola heeft zijn spelers verboden dit soort slechte dingen te eten of drinken, zo vertelt verdediger Gaël Clichy tegen The Guardian.

"Je hoort vaak trainers zeggen dat gezondheid heel belangrijk is. Maar bij hem is het zo dat als je te dik bent, je niet meer mag meetrainen", zegt Chlichy tegen de Britse krant.

Ook het verbod op vet voedsel had de 31-jarige verdediger niet eerder zo meegemaakt. "Sommige mensen denken 'dat is normaal, zo hoort het te zijn'. Maar in werkelijkheid is dit niet altijd zo. En ik kan het weten, want ik ben al heel lang voetballer."

Frikandellen

Mogen Nederlandse voetballers wel na de wedstrijd langs de snackbar of een biertje drinken in de kantine? Een rondje clubs maakt duidelijk dat hier niks verboden wordt. Wel hebben de meeste clubs een voedingsdeskundige in dienst die de spelers helpt met gezond eten. Ook bepalen zij de menu's op de club. Geen hamburgers en patat dus, maar pasta, kipfilet en salades.

Vorige maand nog was voeding van voetballers voer voor discussie in Studio France. Maxim Hartman beschuldigde daar voetballer Rafael van der Vaart ervan dat hij elke dag een frikandel zou eten.

Maxim Hartman: Rafael, eet minder frikandellen

Anja van Geel, sportdiëtiste en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Sportdiëtisten, heeft nog nooit iets als een pizzaverbod gezien bij Nederlandse voetbalclubs. "Er worden wel afspraken gemaakt met individuele spelers over hun voeding. Maar niet iedereen krijgt hetzelfde opgelegd", zegt Van Geel.

Een verbod voor een heel team heeft volgens de diëtiste sowieso ook geen zin. "Bij de een kan dit helpen, maar bij de andere kan het juist aversie oproepen waardoor ze juist die pizza gaan eten. Ik ben er meer voor om hen zelf te leren omgaan met voeding."

Het is volgens Van Geel dan niet erg om tijdens de zomerstop af en toe ook eens een slechtere maaltijd te nemen. "Dan kun je de touwtjes best wat meer laten vieren. Maar je moet het niet volledig loslaten."

Af en toe kan best

Volgens Van Geel worden er binnen een team wel geregeld samen afspraken gemaakt over bijvoorbeeld alcohol. "Je bespreekt als team hoe je daar mee om gaat en legt uit waarom iets geen goed idee is." Daarin is het ook wel gebruikelijk dat een coach, zoals nu bij Manchester City, de regels bepaalt.

Maar hoe slecht is het nou eigenlijk om naast al die gezonde voeding ook eens een pizza te nemen? "Af en toe is geen probleem, maar het moet geen wekelijks ding worden. Voeding heeft nou eenmaal invloed op de prestaties van een sporter. Wat je eet moet natuurlijk niet de oorzaak zijn dat een wedstrijd slecht loopt."

Deel artikel: