Jack White eind vorig jaar in New York

Jack White wil plaat afspelen in de ruimte

Met mensen op de maan, Italiaanse espresso in het ISS en seksende gekko's met een eigen satelliet zou je denken dat er weinig primeurs in de ruimte overblijven. Toch is er nog nooit een vinylplaat afgespeeld in de ruimte.

Als het aan het platenlabel Third Man Records ligt, duurt dat niet lang meer. Het platenlabel van Jack White (de voormalige voorman van The White Stripes) wil een grote luchtballon oplaten, met daaronder een speciale platenspeler om dit nummer de ruimte in te knallen:

Het nummer heet A Glorious Dawn en is een remix van allerlei uitspraken van Carl Sagan, Amerika's legendarische televisie-wetenschapper, en natuurkundige Stephen Hawking. Het is gedrukt op een vergulde 12-inch langspeelplaat, om te vieren dat het platenlabel al meer dan drie miljoen platen heeft verkocht.

Komende zaterdag weten we of de recordpoging is gelukt. Voor Jack White is het niet de eerste poging om in het Guinness Book of World Records terecht te komen. In 2007 stond hij met The White Stripes op een podium voor het kortste concert ooit: de band speelde één noot. Helaas werd dat record geschrapt, omdat veel andere bands daarna het record probeerden af te pakken met een kortere noot. Of zelfs door wel op te komen, maar niets te spelen.

Deel artikel: