Kom je ermee weg als je twee keer loonheffingskorting aanvraagt?

Bij alle banen die je hebt korting krijgen op de belasting over je inkomen? Dat mag niet, maar toch proberen Ferdinand (23) en Roderick (24) het. En ze zijn niet de enigen.

Laten we even bij het begin beginnen: over de eerste 6000 euro die je elk jaar verdient, hoef je van de Belastingdienst geen belasting te betalen. Dat is de loonheffingskorting. Die korting mag je maar bij één werkgever aanvragen.

En dat is precies wat Ferdinand en Roderick niet doen. Zij pakken die korting namelijk bij meerdere banen die ze hebben. Verboden, zeggen ze bij de Belastingdienst. Maar het gebeurt wel, al weet de dienst niet hoe vaak.

Van de mensen die meerdere keren de loonheffingskorting aanvragen, zijn er twee categorieën: mensen die minder en mensen die meer verdienen dan 6000 euro. In beide gevallen heb je maar bij één baan recht op korting.

Het verschil tussen de twee categorieën zit 'm in of je wat terugkrijgt, of dat je moet terugbetalen.

Zo krijg je geld terug

Voorbeeldje. Ferdinand zit in de eerste categorie (verdient minder dan 6000 euro). Hij betaalt geen belasting bij zijn baantjes en krijgt dus overal het brutoloon. Mag niet, doet 'ie toch. Omdat hij minder dan 6000 euro verdient, is dat niet zo erg, want onder de 6000 euro hoef je die belasting ook niet te betalen.

Normaal krijg je bij één werkgever die korting wel. Bij je tweede werkgever betaal je wel, maar dan krijg je dat geld dus het jaar daarop terug van de Belastingdienst.

Extra belangrijk voor Ferdinand:

Zo moet je terugbetalen

Dan Roderick. Die verdient meer dan 6000 euro. Toch vraagt hij die korting aan bij al zijn werkgevers. Hij komt daar niet mee weg: de Belastingdienst ziet dat.

Een jaar lang pakt Roderick dus overal zijn volle salaris, tot de Belastingaanslag op de mat valt. Hij moet dan de belasting die hij niet heeft betaald, alsnog terugbetalen.

Maakt Roderick niet uit, zegt-ie: "Sinds februari heb ik de loonheffingskorting bij mijn twee baantjes aanstaan. Ik vind het fijner nu geld te krijgen dan dat ik bijna 40 procent moet afstaan. Ik vind het wel prima dat ik later iets moet terugbetalen."

Lang verhaal kort: wat Ferdinand en Roderick doen, mag niet. Als je de heffingskorting vaker dan één keer aanvraagt, dan kan de belastinginspecteur je een boete opleggen. En die kan flink oplopen. In "bijzondere omstandigheden" moet je zelfs nóg een keer al je belasting betalen, zegt de Belastingdienst. Een dubbele aanslag dus.

Deel artikel: