Oekraïense Pokémon Go laat spelers op Russische separatisten jagen

"Gotta catch 'em all?" In Oekraïne willen ze een nieuw soort Pokémon introduceren: vermeende Russische separatisten. De beruchte Oekraïense organisatie Mirotvorets (vredestichter), die als doel heeft 'tegenstanders van Oekraïne' te ontmaskeren, werkt aan een app waarbij spelers moeten jagen op Russische separatisten. Pokémon Ru moet de app gaan heten, naar het populaire spel Pokémon Go.

Oekraiense militairen aan het trainen in Lviv

Pro Bono Publico

Mirotvorets verzamelt data over mensen die zij neerzetten als criminelen, separatisten of terroristen. De organisatie beschikt over namen, adressen, telefoonnummers en foto's van personen die volgens hen gelinkt zijn aan de rebellen in Oost-Oekraïne. De organisatie is naar eigen zeggen onafhankelijk, maar is volgens het Russische persbureau Interfax verbonden aan de Oekraïense geheime dienst.

Pro-Russische rebellen tijdens de militaire parade in Donetsk

Op zoek naar Russische Pokémon

Met die database van namen en foto’s wil Mirotvorets een app maken. Daarmee moeten spelers actief op zoek gaan naar verborgen Russische separatisten, die ‘Pokémon' worden genoemd, aldus een bericht op de website van de organisatie.

Spelers worden aangemoedigd naar steden te gaan waar deze 'Pokémon' wonen om hen daar te volgen. De locaties van de gespotte 'Pokémon' kunnen vervolgens op een interactieve kaart worden aangeven. Ook kunnen spelers hun woonplaats bevestigen of ze identificeren aan de hand van foto's.

De mannen achter Mirotvorets

Het gaat zelfs zover dat spelers een level omhoog gaan als ze de doelwitten identificeren. Hiermee krijgen ze in het spel beloningen, die ze later kunnen omzetten in fysiek geld. Ook kunnen ze in de app teams vormen om samen 'Pokémon in de val te lokken'.

Afgelopen mei kreeg de organisatie te maken met internationale kritiek. De website maakte persoonlijke gegevens van duizenden buitenlandse journalisten openbaar. Ze werden door Mirotvorets neergezet als 'terroristische collaborateurs'.

In april 2015 publiceerde de website de adressen van de pro-Russische schrijver en journalist Oles Buzina en de parlementariër Oleg Kalashnikov, enkele dagen voordat ze vermoord werden.

Deel artikel: