Een screenshot van de pagina

Uitzwaaidag Islam: hier kun je alleen maar met sarcasme op reageren

Het Facebookevenement Uitzwaaidag Islam heeft duizenden fans, maar niet om de reden die de oprichter voor ogen had. "Leuk, met zijn allen op vakantie", is de reactie die veel voorbijkomt op de Facebookpagina.

De paginabeheerder riep Nederlanders op om samen moslims uit te zwaaien op 15 maart 2017. Dan zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Ze noemt de islam "een intolerante ideologie die onder geen enkel beding thuishoort in het Westen."

Het evenement op Facebook heeft inmiddels al ruim drieduizend aanmeldingen en honderden reacties. Zoals deze:

Dankzij jouw geweldige actie heb je veel moslims en niet-moslims bij elkaar gebracht, je hebt ons met elkaar verbonden. Tot nu toe is dit geen enkele PVV'er gelukt. Ik ben je ontzettend dankbaar.

Labine Coskun Cengiz

Lieve Sonya, natuurlijk ben ik erbij, 15 maart. Voorwaarde is wel dat je voor vervoer naar Schiphol zorgt, pindakaas met jam als lunch en Marokkaanse muziek.

Mohammed El Kadi

Wij pikten er een paar reacties uit en spraken de mensen achter die posts. Oprichter Sonya is helaas niet te bereiken.

Sarcasme

Samra (34) schrok in eerste instantie toen ze de pagina zag, maar na het lezen van alle reacties was ze blij. "Het werd in iets positiefs omgezet."

Volgens haar kun je hier alleen maar met sarcasme op reageren. "Het is onmogelijk wat ze vraagt en compleet belachelijk. Op deze manier zetten we haar toch een beetje voor schut en laten wij, moslims, zien dat we positief zijn en humor hebben."

Samra ziet deze pagina wel als een kans. "Ik hoop dat Nederlanders die er hetzelfde over denken als Sonya wakker worden en inzien dat dit niet kan. Het slaat nergens op. Ik ben hier geboren en getogen. Ik ben moslim maar ook gewoon een Nederlander."

Samra met haar zoontje

Toen Elisa (33) de Facebookpagina zag dacht ze in eerste instantie: 'daar gaan we weer.' Maar in plaats van haarzelf en haar islamitische geloof te verdedigen besloot ze ook met humor te reageren. "Ik word eerder teleurgesteld dan boos van dit soort dingen. Maar door haat te bestrijden met haat creëer je ook geen saamhorigheid."

Het mooiste aan de reacties vindt Elisa dat er mensen van verschillende komaf reageren. "Christenen, atheïsten, moslims en katholieken bombarderen de Facebookpagina met humor. Dat is toch een vorm van saamhorigheid."

Ik wilde graag laten zien dat niet elke Nederlandse niet-moslim er zo negatief over denkt.

Raymon Katwijk

Student Raymon Katwijk (21) hoort tot de niet-moslims die gereageerd hebben op de pagina. "Het is prachtig dat moslims ondanks de haat op deze geweldige manier reageren", zegt hij in zijn post.

Raymon legt uit dat hij het knap vindt dat ondanks alle boosheid die moslims voor hun kiezen krijgen, ze toch positief blijven. "Toen ik de pagina zag had ik eigenlijk een hele hoop boze reacties verwacht, ik was dan ook blij verrast dat dat niet zo was. Ook wilde ik graag laten zien dat niet elke Nederlandse niet-moslim er zo negatief over denkt."

Raymon Katwijk

Deel artikel: