Politie in München na melding schietpartij

Wekdienst van zaterdag 23 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Eerst is het nog bewolkt en vooral in het zuidwesten en zuiden kunnen een paar buien vallen. Daarna wordt het zonniger. Het wordt 23 tot 28 graden.

Wat heb je gemist?

De dader die gisteren bij een winkelcentrum in München negen mensen doodschoot en 21 mensen verwondde, was David S., een Iraanse Duitser van 18. Ooggetuigen hadden tegen de politie gezegd dat ze meer daders met geweren hadden gezien, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Waarom de man dit deed, is nog onbekend. Er zijn in ieder geval geen aanwijzingen voor een islamitisch motief en hij was geen vluchteling, zegt de Duitse politie. Na de schietpartij pleegde de dader zelfmoord.

De schutter opent het vuur bij McDonald's in München

Mocht Hillary Clinton in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen van Donald Trump, dan wordt Tim Kaine haar vice-president. De keuze voor Kaine als running mate is niet verrassend, hij werd al genoemd als een van de grootste kanshebbers. De 58-jarige Kaine is nu nog senator voor de zuidelijke staat Virginia, dat bekend staat als een swing state. Zijn belangrijkste taak zal daarom zijn om Virginia voor de Democraten te winnen.

Als je op het punt staat om met de auto de zon op te zoeken in Italië, dan kan je volgens de VID beter niet door de Zwitserse Gotthardtunnel rijden. Rond 03.00 uur stond er een file van meer dan een uur en rond 05.30 uur was de wachttijd al opgelopen tot 2,5 uur. Maar ook op andere plekken in Europa is er veel verkeersdrukte. Zo verwacht de VID in Frankrijk vandaag meer dan 500 kilometer file.

File voor de Gotthardtunnel (archieffoto)

Verder vandaag...

Vandaag beginnen de wielrenners van de Tour de France aan de twintigste etappe. Het is de laatste bergrit van de 103de Ronde van Frankrijk. Volgens NOS-commentator Danny Nelissen is het onwaarschijnlijk dat Bauke Mollema zijn toptienplaats behoudt.

In Duitsland komt het veiligheidskabinet bijeen onder leiding van bondskanselier Merkel. Rond de middag wordt in Berlijn gepraat over de schietpartij van gisteravond in München.

En voor het eerst in jaren mag het publiek een kijkje nemen in Paleis Noordeinde in Den Haag. Ook de komende vier zaterdagen is het werkpaleis van koning Willem-Alexander nog te bezichtigen. De 20.000 kaarten gingen vorige maand in de verkoop en waren binnen een dag uitverkocht.

Fijn weekend!

Deel artikel: