Universiteit van Istanbul

Turkse studenten hebben nu meer interesse in buitenlandstudie

Het rommelt in academisch Turkije. Zo'n 20.000 docenten zijn na de couppoging van afgelopen vrijdag op non-actief gesteld en bijna 1600 decanen van universiteiten in het hele land worden mogelijk ontslagen. En nu lijken steeds meer Turkse studenten naar het buitenland te willen uitwijken.

Op het keuzeplatform StudyPortals zoeken steeds meer studenten naar een studie in het buitenland. Het aantal bezoekers is volgens directeur Joran van Aart direct na de couppoging gestegen van zo’n 900 naar zo'n 2600 unieke bezoekers per dag. De top-3 landen waar ze naar kijken zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Turkse studenten met interesse in buitenlandstudie

In 2012 zag Van Aart een vergelijkbare ontwikkeling in Griekenland. “Het aantal Griekse bezoekers van onze website steeg en in 2012-2013 steeg het aantal Griekse studenten aan Nederlandse universiteiten met een derde."

Ook in Nederland worden Turkse academici in hun vrijheid beperkt. Gisteren meldde Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, dat Turkse studenten in ons land e-mails hebben ontvangen waarin staat dat ze moeten terugkomen naar Turkije.

Academisch personeel dat in het buitenland werkt, werd eerder al opgeroepen om terug te keren.

En andersom?

En hoe verstandig is het eigenlijk om nu op uitwisseling te gaan naar Turkije? Joran van Aart denkt dat Turkije zijn onderwijsambities moet bijstellen. "In 2014 waren er 70.000 internationale studenten in Turkije. De ambitie was om een regionale hub voor hoger onderwijs te worden en het aantal internationale studenten te laten groeien tot 150.000 in 2020. Wij zien nog geen daling in het aantal zoekopdrachten voor Turkije, maar door alle onzekerheden rond het onderwijs in Turkije wordt het denk ik lastig om die ambitie te realiseren."

Spijt

Sirac Siğergök uit Maastricht (19) liep stage in Turkije en op de avond van de couppoging richtte een soldaat een wapen op hem. Sirac wilde toen niets liever dan terug naar huis. Sinds gisteravond is hij terug in Nederland, maar daar heeft hij nu al spijt van, omdat de rust in Marmaris snel was teruggekeerd. We gingen bij hem langs:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een rondgang langs hogescholen levert een divers beeld op. Van Hogeschool Zuyd zouden in september acht studenten naar Turkse universiteiten afreizen. Die uitwisselingen zijn in overleg met de scholen vanwege de veiligheid allemaal afgezegd.

NHTV Breda heeft nu drie studenten in Turkije en die willen daar blijven. Eén student die in september naar Turkije zou vertrekken gaat bij nader inzien liever niet en heeft afgezegd.

Drie studenten van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden twijfelen of ze in september naar Izmir zullen vertrekken. "We houden het in de gaten."

Het interstedelijk studentenoverleg ISO heeft inmiddels ook twijfels over het studeren in Turkije. "Academische vrijheid en kritisch en onafhankelijk denken vormen de kern van een gezond onderwijssysteem", zegt voorzitter Jan Sinnige. "Nu de Turkse overheid de academische vrijheid met voeten treedt, moeten we ons afvragen of Turkije een geschikt uitwisselingsland is."

Verder betwijfelt het ISO of het Erasmus-uitwisselingsprogramma moet worden voortgezet.

Deel artikel: