Kim en Stephan

'In Turkije wil ik er nu niet 'anders' uitzien'

Een aanslag met een autobom bij een politiebureau. Een andere aanslag op het internationale vliegveld Atatürk. En afgelopen vrijdag een mislukte staatsgreep.

Zorgen de spanningen ervoor dat Nederlandse jongeren hun plannen in Turkije aanpassen?

Maartje woont op dit moment in Istanbul. Ze had na de aanslag op het Atatürk-vliegveld nog niet het idee te vertrekken. Maar na de mislukte staatsgreep en de reactie van de Turkse regering is dat wel anders, vertelde Maartje tegen 3FM-dj Domien.

Ik kan nog weg, maar de Turken kunnen hier niet zomaar weg. Dat is heel verdrietig.

Maartje

"Nu ben ik het wel echt aan het overwegen", zegt Maartje, die niet met haar achternaam genoemd wil worden. "Erdogan grijpt de staatsgreep aan om het land nog verder te zuiveren. Het wordt nog meer een politiestaat hier. De jongere Turken houden hun hart vast. Zij zien geen toekomst meer en ze vrezen dat het voor alle minderheden - religieuzen, homo's, Koerden en vrouwen - slechter gaat worden."

Maartje zegt ook niet veel toekomst meer te zien in Turkije. "Ik kan nog weg, maar de Turken kunnen hier niet zomaar weg. Dat is heel verdrietig."

Relativeren

De recente gebeurtenissen weerhouden Stephan van Noort (21) er niet van daar een semester te gaan studeren. "Ik probeer de staatsgreep en de eerdere aanslagen te relativeren: ik kan ook in Nederland met de auto een ongeluk krijgen."

Stephan wil in september in Istanbul een minor volgen met Informaticavakken en ziet op dit moment eigenlijk vooral praktische bezwaren om naar Turkije te gaan. "Misschien heeft dit alles wel gevolgen voor het aanvragen van een visum of de mogelijkheid daar te studeren. "Maar natuurlijk houd ik de nieuwsberichten goed in de gaten. Toch denk ik dat het wel zal meevallen als ik daar rondloop."

Als er weer een aanslag is, houd ik m'n hart vast.

Stephan

Ouders en vrienden die op het nieuws reageren zijn volgens Stephan misschien nog wel lastiger. "Mijn ouders staan wel achter me als ik ga, hoor. Maar als er wéér een aanslag plaatsvindt, houd ik mijn hart vast."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook Kim Deen (24) krijgt veel bezorgde reacties. Zij is sinds anderhalf jaar freelance journalist in Istanbul en kreeg laatst van twee vriendinnen nog de vraag of het wel veilig is om langs te komen. "Istanbul is een enorme stad waar miljoenen mensen wonen. De kans dat er iets gebeurt, is heel klein."

Kim vertelt dat de situatie nu anders is dan na een aanslag. "Dit zijn niet meer alleen de aanslagen door een terrorist die toevallig ergens een bom laat ontploffen. De sfeer is veranderd. Omdat Turkije na de coup verdeeld is, kan de sfeer zo omslaan. Ik ben voorzichtiger in situaties die spanning kunnen opleveren."

Ik trek nu wel minder snel een kort rokje aan en pas me iets meer aan

Kim

Zoals gisteren bijvoorbeeld, toen Kim op het Taksimplein liep. "Er zou een videoboodschap van Erdogan worden afgespeeld en er waren veel solidaire Turken aanwezig. Ik voelde me heel ongemakkelijk. AKP-supporters (de partij van Erdogan red.) hadden tijdens de coup een angstig moment: ze waren bang dat de man die jaren voor hen was opgekomen, werd afgezet. Nu vieren zij dat ze weer de machtige groep zijn."

"Er hing een sfeer die macht en overwinning uitstraalde. Dan wil je er gewoon niet te overduidelijk 'anders' uitzien", zegt Kim. "Als journalist kan ik in zo'n menigte mijn werk beter doen als ik niet opval, omdat ik op dat moment niet 'een van hen' ben."

"Ik trek daarom nu wel minder snel een kort rokje aan en pas me iets meer aan", zegt Kim. "Ik ben voorzichtiger in grote massa's en ook de politie probeer ik te ontwijken. Maar ik voel niet direct gevaar: het is voor mij geen reden om niet meer in Istanbul te zijn. En ook als toerist heb je daar denk ik geen last van."

Deel artikel: