Nederlandse Turken protesteerden tegen coup

Staatsgreep verdeelt Turkse jongeren in Nederland

De een is opgelucht, de ander vreest de gevolgen. Jonge Turken in Nederland zijn verdeeld over de mislukte coup dit weekend.

Mehmet uit Amsterdam is opgelucht. Volgens de oud-voorzitter van de Turkse studentenvereniging Anatolia is 'de democratie in Turkije gered' dit weekend. "Een staatsgreep is niet meer van deze tijd. Het Turkse volk heeft samen met een vuist opgetreden, het heeft laten zien dat het een eenheid is."

Maar Eyyub uit Rotterdam is juist bezorgd. "Al drie jaar verdeelt dit onderwerp Turken in Nederland. Ik spreek verschillende vrienden niet meer. Na dit weekend durf ik ze niet eens meer te bellen. Ze zullen de hoorn er op gooien."

Het verschil tussen de twee? Mehmet steunt Erdogan. En Eyyub is een sympathisant van predikant Gülen, die door de Turkse president verantwoordelijk gehouden wordt voor de militaire coup vrijdag. Binnen de Turkse gemeenschap zorgt dit voor spanningen tussen voor- en tegenstanders.

Mehmet Akkoc

Eyyub volgt de leer van Gülen al zijn hele leven, hij kreeg het mee in zijn opvoeding. "Ik lees zijn boeken. Ik probeer mijn gedrag aan zijn leer aan te passen: bijvoorbeeld niet te liegen. Erdogan heeft de neiging alles wat hem overkomt in de schoenen te schuiven van Gülen. Dit weekend deed hij dit weer: toen hij op het vliegveld aankwam gaf hij meteen Gülen de schuld. Zonder bewijs. Terwijl geweld en staatsgrepen helemaal niet in het gedachtegoed van Gülen passen."

Erdogans uitspraken hebben wel effect op zijn leven in Nederland. "Het is een soort spanning, die dit weekend alleen nog maar erger is geworden." Bij de Nida-stichting, die bekend staat als overwegend positief tegenover Gülen en waar Eyyub werkt, zijn bijvoorbeeld ramen ingegooid.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ik voel me onveilig", zegt hij. Helemaal omdat hij op Twitter heeft gezien dat er kliklijnen zijn om Gülen-aanhangers aan te geven, ook in Nederland. "Veel mensen proberen de ideeën van Erdogan te realiseren. Zo zouden we last kunnen krijgen van agressie hier. En onze kennissen in Turkije lopen ook gevaar." Toch is hij niet bang. "Ik weet dat ik het gelijk aan mijn zijde heb. Ik wil de dialoog aangaan. We hebben niets te maken met de staatsgreep."

Volgens Mehmet wordt er in het westen te negatief gesproken over Erdogan. "Iedereen mag zijn eigen mening hebben, maar na dit weekend moeten we het hebben over de kracht van het Turkse volk. Turkije is allesbehalve aan het afbrokkelen. Het land heeft in korte tijd veel recessies gehad, dus na zo'n weekend zou je verwachten dat de koersen overhoop zouden liggen. Maar het was juist redelijk rustig. Dat zijn de rust en stabiliteit die het land de afgelopen tien jaar kent."

En het geweld tegen de Gülen-aanhangers? Dat keurt Mehmet af. "Ik wil graag de Turkse gemeenschap in Nederland oproepen kalm te blijven. Er moet een transparante rechtszaak komen over de staatsgreep en die moeten we afwachten."

Deel artikel: