Emilie Sobels (28)

Deze #girlboss gaat niet opzij

Je bent de baas over je eigen leven, je werkt hard en je bent succesvol. En o ja, je bent vrouw en wil andere vrouwen inspireren het ook helemaal te maken. Dan ben je een #girlboss. Die hashtag gaat hard op internet. De steeds grotere groep vrouwen die succesvol een bedrijf runnen en rijk worden, laten zich horen binnen die beweging.

Emilie Sobels (28) is zo'n #girlboss. Ze is oprichter van een groot online modeplatform en heeft inmiddels ook een coworking space opgezet waar andere 'girlbosses' bij elkaar zitten op flexwerkplekken, om elkaar naar een nog hoger niveau te tillen. Ook spreekt ze regelmatig op events om vrouwen te inspireren eigen baas te worden.

Het is een nieuw soort feminisme, maar dan zonder die negatieve bijklank.

Emilie Sobels

"Steeds meer vrouwen beginnen jonger met ondernemen en het opzetten van eigen bedrijven", zegt Sobels. "Al die succesvolle vrouwen vormen samen deze nieuwe beweging, dus girlbosses die elkaar inspireren en verder helpen. Het is eigenlijk een nieuw soort feminisme, maar dan zonder die negatieve bijklank."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het begon allemaal in de VS met het boek #GIRLBOSS van Sophia Amoruso (30). Ze kwam uit het niets. Ze kon geen enkel baantje vasthouden, maakte geen opleiding af, pleegde winkeldiefstallen bij de vleet en was altijd blut. Tot ze vanuit haar obsessie voor vintage een shop op Ebay begon. Het verhaal loopt af met een bedrijf dat miljoenen waard is en 350 mensen in dienst heeft.

"Ze beschrijft in haar boek haar weg naar succes, zonder poespas, gewoon gas erop en gaan", zegt Sobels. "Zij laat zien dat als je iets echt wil, dat het ook gewoon kan. Heel veel mensen hebben dat boek gelezen."

Sophia Amoruso schreef het boek #GIRLBOSS

Door haar boek en de hashtag groeit het aantal girlbosses over de hele wereld. "Het is vooral een trend op social media", zegt Sobels. "Maar ook in real life komen girlbosses bij elkaar. Ook in Nederland groeit de beweging enorm en zie je steeds meer vrouwen die op deze manier gewoon rijk en succesvol worden."

Internet is daarvoor heel belangrijk. "Het begon vooral door het succes van online influencers die rijk en beroemd zijn geworden", zegt Sobels. "Maar ook door de mogelijkheid voor vrouwen om een eigen bedrijf op te zetten vanuit huis. Het kan allemaal veel makkelijker dan vroeger en we durven ook steeds meer risico te nemen. Het is bijzonder om in een tijd te leven waar zo'n grote groep jonge vrouwen zo succesvol is."

Je moet gewoon een 'badass' zijn.

Emilie Sobels

Volgens Sobels wordt er vaak neerbuigend gedaan over vrouwen die bijvoorbeeld flirten op de werkvloer of andere vrouwelijke eigenschappen inzetten om succes te bereiken. "Maar ik denk juist dat je daar als vrouw best gebruik van mag maken. Lach een keer leuk of doe dat ene jurkje aan. Je hebt als vrouw eerder de gunfactor dan mannen. Ik denk dat het juist een kracht is als je daar als vrouw gebruik van maakt."

"Soms voel ik me nog wel zo'n schattig meisje, maar dat ben ik eigenlijk helemaal niet. Ik begeef me in een wereld waarin ook grote bedrijven actief zijn en die hebben er echt geen boodschap aan dat ik met mijn kleine bedrijf een leuk blond poppetje ben. Dus je moet gewoon een badass zijn."

Deel artikel: