'Het is ijzingwekkend stil op de straten van Istanbul'

Istanbul, Turkije, the day after. De hele nacht is er gevochten tussen militairen, politie en het Turkse volk. Mensen waren op straat, of volgden thuis de ontwikkelingen tot diep in de nacht. En dat merk je nu op de straten van Istanbul, waar correspondent Bram Vermeulen vanochtend een kijkje nam.

"Het is ijzingwekkend stil op de straat", vertelt Bram in een gesprek op het journaal. "Istanbul is opmerkelijk rustig. Op een normale zaterdagochtend staat hier de Galatabrug vol met vissers die hun geluk proberen in de rivier de Bosporus. Nu is die helemaal leeg."

"De veerboten varen wel, maar hebben nauwelijks passagiers. Dat geeft wel aan dat veel Turken angstig zijn over de ontwikkelingen van de afgelopen uren."

Bram vertelt dat de politie belangrijke plekken in de stad heeft afgezet. "Ik zie geen soldaten meer op de straten, de coup lijkt ook hier mislukt. Maar of het helemaal over is, weet ik niet. Toen ik vanochtend wakker werd las ik dat er nog altijd vier vermiste F16's zijn die nog in handen zijn van de coup-plegers."

En die F16's hoorden Bram vannacht boven Istanbul. ​"Ze vlogen heel laag over, door de geluidsbarrière. Mensen dachten dat Istanbul werd gebombardeerd. En ondanks de 1500 arrestaties zijn er nog steeds mannen met wapens, met gevechtsvliegtuigen en ander zwaar materieel. Iedereen is nog in de hoogste staat van paraatheid."

Deel artikel: