Wekdienst van 16 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! In de loop van de dag wordt het overal droog en breekt de zon wat vaker door. Het wordt 20 tot 25 graden. Vanavond en morgen is er kans op een bui. Na het weekend wordt het warmer.

Wat heb je gemist?

Gisteravond heeft een deel van Turkse leger geprobeerd een staatsgreep te plegen, maar dat is niet gelukt. President Erdogan riep de Turken via een Facetime-interview op tv op om de straten op te gaan en zich tegen het leger te verzetten.

Bij schermutselingen tussen militairen, politie en de bevolking in steden door heel Turkije vielen minstens 194 doden en ruim 1100 gewonden. Inmiddels lijkt Erdogan de touwtjes weer in handen te hebben. Hij kondigt aan het leger te gaan zuiveren. Al 1563 mensen zijn gearresteerd, die allemaal bij het leger werkten.

Leiders van landen over de hele wereld spreken hun steun uit voor president Erdogan. Bondskanselier Merkel zegt dat de democratie moet worden gerespecteerd. "En alles moet worden gedaan om mensenlevens te beschermen." President Obama maakt zich zorgen. "We zijn het erover eens dat alle partijen in Turkije de democratisch gekozen regering moeten steunen, zichzelf moet bedwingen en al het geweld en bloedvergieten vermijden."

'Iedereen is aangeslagen, er is boosheid en ongeloof'

In Nice is gisteravond een kerkdienst gehouden voor de slachtoffers van de aanslag. De man die meer dan tachtig mensen doodreed met een vrachtwagen, had volgens de Franse justitie waarschijnlijk geen banden met terreurgroepen. Vanmiddag gaat de boulevard in Nice weer open.

Verder vandaag...

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen in Turkije nauwgezet. En we kijken hoe het in Nice is, ruim een dag na de aanslag.

Deel artikel: