BlackLivesMatter

We spraken de twitteraars achter #BlackLivesMatter en #BlueLivesMatter

#BlackLivesMatter en #BlueLivesMatter zijn sinds vanmorgen trending op Twitter. Onder die hashtags uiten Amerikanen uiteenlopende meningen over de gebeurtenissen in de Texaanse stad Dallas.

#BlackLivesMatter is veel gebruikt sinds de dood van twee donkere Amerikanen door politiekogels eerder deze week. De hashtag verwijst naar de beweging in Amerika die strijdt voor gelijke behandeling van zwarte en blanke Amerikanen door de politie. Black Lives Matter is opgericht nadat de agent werd vrijgesproken die in 2012 de 17-jarige donkere Trayvon Martin doodschoot.

Na de dood van de politieagenten is ook de hashtag #BlueLivesMatter in het leven geroepen, verwijzend naar het blauwe politie-uniform.

Marley (36) van de tweet hierboven legt uit dat ze de hashtag gebruikt omdat ze het belangrijk vindt om een statement te maken. "#BlackLivesMatter is een grote beweging omdat de maatschappij ons niet erkent als ras. Er is geen gerechtigheid voor de onnodige doden die zijn gevallen en de regering speelt een grote rol door de mensen die verantwoordelijk zijn, niet te straffen."

Volgens Marley is de hashtag #BlueLivesMatter opgezet om de aandacht te verleggen van het echte probleem, namelijk politiegeweld tegen donkere mensen.

Mark (22), de schrijver van deze tweet, is het met Marley eens. "De term #BlueLivesMatter is een 'beweging' die #BlackLivesMatter teniet wil doen. Er is geen groep mensen in Amerika die op grote schaal politieagenten doodt, maar er zijn wel heel veel donkere mannen en vrouwen die onterecht zijn omgekomen door politiegeweld."

#BlueLivesMatter

Tegenover de aanhangers van de #BlackLivesMatter-beweging staan mensen die de hashtag #BlueLivesMatter gebruiken.

Kristen (18) vindt dat politieagenten degenen zijn die het land bij elkaar houden. "Als we ook maar één seconde geen politie zouden hebben, dan zou iedereen smeken of ze terug willen komen. Hoe kun je een moord rechtvaardigen op iemand die zijn leven zou geven voor jou?"

"Ik kan een organisatie die zich verzet tegen deze helden en aanzet tot geweld, zoals Black Lives Matter doet, nooit steunen", zegt ze.

James, van deze tweet, voegt toe dat de politie meer goed doet dan slecht. "Er zijn zo veel agenten die hun werk geweldig doen en ervoor zorgen dat ik veilig ben."

Allebei?

Dan zijn er ook nog de mensen die geen kant kiezen, maar vinden dat beide hashtags belangrijk zijn.

Grace (25) vindt dat je niet hoeft te kiezen tussen het steunen van donkere mensen en het steunen van de politie.

"Ik denk dat een kant kiezen in dit geval alleen maar leidt tot meer haat en verdeeldheid. Mensen lijken te denken dat als je Black Lives Matter steunt je anti-politie bent en andersom. Als we in dit land onze problemen willen oplossen moeten we samenkomen en eerlijk praten over wat er aan de hand is. Niet blind een kant kiezen."

Deel artikel: