'Werken voor Popcorn Time is het beste domme ding dat ik ooit heb gedaan'

Van Popcorn Time naar Silicon Valley. Dat is het verhaal van Daniel. Hij was 18 toen hij zich naar binnen wist te werken bij Popcorn Time, zeg maar de illegale Netflix. We vroegen hem hoe het was om voor Popcorn Time te werken.

Het is bijzonder dat iemand die daadwerkelijk heeft gecodeerd voor Popcorn Time, zijn verhaal doet. Meerdere mensen werden opgepakt omdat ze voor de streamingdienst werkten. "Het is het beste domme ding dat ik ooit heb gedaan", zegt Daniel. "Echt supervet hoe het is gegaan. Maar je kan het dom noemen omdat het toch wel een illegaal tintje had."

Hoe kom je bij Popcorn Time terecht?

In de zomer van 2014 kreeg Daniel de ziekte van Pfeiffer. En als een echte Hollandse jongen betekende dat: series kijken, en films. "Via Popcorn Time onder meer. Na de derde film van Harry Potter te hebben gekeken, was ik het wel zat om de hele tijd op te staan. Ik wist al wat van html enzo, dus ik besloot om een afstandsbediening te maken voor Popcorn Time - een appje eigenlijk."

Daniel zette wat screenshots van zijn werk op het forum van Popcorn Time. Toen werd hij gevraagd of hij de 'officiële' Popcorn Time-app wilde maken voor iOS, het besturingssysteem van Apple. "Dat was echt heel vet, ook al was het een beetje een grijze zone of het legaal is of niet. Maar voor een student die gewoon een beetje liep te soggen (sog = studie ontwijkend gedrag) is dat een superleuke ervaring."

De ontwikkelaars van Popcorn Time communiceerden met elkaar via Slack, een soort WhatsApp maar dan vaak zakelijk gebruikt. "Daar zat ik op een gegeven moment in, en toen was ik opeens op mijn achttiende hun iOS-developer - onbetaald overigens. Dat was wel even een ander verhaal dan een beetje thuis programmeren."

Zo werd Daniel welkom geheten in de groep

Popcorn Time begon uit verveling ergens in 2014, vertelt Daniel. Bijna iedereen die eraan werkte, was anoniem. "Je kent alleen elkaars username op Slack. De sfeer was 'we zijn iets aan het bouwen en dat willen we goed doen'. Maar je maakt ook grappen, je stuurt wat internetmemes rond en zo. Tsja, wat gebeurt er als je dertig 20- tot 30-jarige gasten in een groep zet?"

Er kwam steeds meer stress, meer druk om anoniem te blijven. Dat ging ten koste van de lol.

Daniel

"Er waren vast ook mensen die het puur deden omdat ze niet wilden betalen. Maar het was vooral wegens een gebrek aan fatsoenlijke legale manieren. Het duurde zo lang voordat sommige dingen in bijvoorbeeld Nederland te zien waren. Nu ik in Amerika zit, gebruik ik gewoon Netflix, HBO en Hulu - ik download nooit meer illegaal."

De mensen met wie Daniel werkte, kwamen overal vandaan. "Er was nog een Nederlander, maar ik ga niet zeggen wie. We hadden in het team respect voor elkaars anonimiteit, ik gebruikte alleen mijn username en stond niet in de spotlights. Mijn vrienden wisten het wel, maar er was er maar eentje die Popcorn Time gebruikte. Ze vonden het wel cool, maar het was niet zo'n hot topic."

Een screenshot van Popcorn Time in een browser

Na een half jaar stopte Daniel ermee. "Ik had wat andere dingen aan mijn hoofd. En het hele team viel uit elkaar toen we eigenlijk bijna klaar waren. Er kwam steeds meer stress, meer druk om anoniem te blijven. En dat ging ten koste van de lol."

Popcorn Time kwam in het nieuws, het werd berucht. In Amerika werden gebruikers aangeklaagd en websites neergehaald. "We hadden zoiets van, oké, we kunnen nu in moeilijkheden komen. Drie ontwikkelaars zijn ook aangeklaagd, voor het faciliteren van piraterij. Zij waren ook publiek bekend, de eigenaar en de woordvoerder en zo. Dat was het moment dat 99 procent van het team stopte."

De app is er dus uiteindelijk nooit gekomen, maar dankzij iemand die hij via Popcorn Time kende, belandde Daniel wel in Silicon Valley. "We hielden contact nadat alles was gestopt en een van die gasten werkte hier bij een start-up. Die zochten een iOS-developer, en dat werd ik uiteindelijk - mede dankzij de skills die ik heb geleerd bij Popcorn Time. Dat is wel een jongensdroom die uitkomt, ja. Ik ben legaal geworden."

Deel artikel: