Pokemon Go

Misschien heb jij wel een Pokémon in je achtertuin

Kijk niet raar op als je mensen straks diep in hun smartphone starend door het park ziet lopen. Met de app Pokémon Go kun je namelijk jagen op virtuele monstertjes in de échte wereld. De bekende videogame van Nintendo verschijnt binnenkort voor het eerst op smartphone en moedigt spelers aan buiten de deuren van hun eigen huis te gamen.

Als je dat doet, kan het zomaar zijn dat je in het park tegen een wilde Poliwag aanloopt:

Hop! In de Pokédex.

Hoe kan dat?

De game werkt via augmented reality en gps. De kaart waar je in loopt is een virtuele versie van je echte omgeving - op je scherm zie je een soort Google Maps. Tijdens het lopen kan er in die kaart een Pokémon verschijnen.

Klik erop en je camerafunctie gaat aan, en het monstertje wordt in je omgeving geprojecteerd. Door een bal naar 'm te swipen kun je 'm vangen. Nou ja, je moet het eigenlijk gewoon even zien:

In totaal kun je 150 beestjes vangen, waarbij de één zeldzamer is dan de ander. Maar spelers worden ook op andere manieren aangemoedigd erop uit te gaan. Zo zijn er 'Pokéstops', plekken waar je items kunt verzamelen als je er langsloopt - bijvoorbeeld openbare kunstwerken. En om een Pokémon-ei uit te laten komen, moet je soms wel 5 tot 10 kilometer lopen.

Mooie bijkomstigheid dat bewegen, maar volgens gamejournalist Jurjen Tiersma was dat niet de hoofdreden van Nintendo om het spel naar de smartphone te brengen. "Weliswaar hebben smartphones functies die hun eigen zakcomputer de 3DS niet heeft, zoals gps. Maar het was vooral tijd voor ze om in de smartphonemarkt te stappen."

Jurjen Tiersma

Nintendo heeft heel lang de strategie gehad al zijn games alleen voor eigen spelcomputers uit te brengen. "Maar die exclusiviteit ging tegen hen werken."

Volgens Tiersma nemen mensen geen gameboy meer mee op reis, maar een tablet of smartphone. "Dus werd de bekendheid van hun karakters, zoals Mario en Zelda, kleiner. Vooral ook omdat hun laatste spelcomputer de Wii U niet goed verkoopt." Bij Pokémon Go moeten de inkomsten komen uit microtransacties: voor kleine bedragen kun je extra hulpmiddelen aanschaffen.

Als kinderen een beetje op het verkeer letten, is dat bewegen uiteindelijk best gezond.

Gamejournalist Jurjen Tiersma

Aandeelhouders drongen er uiteindelijk op aan dat Nintendo wat van zijn exclusiviteit zou opgeven en zich ook op andere platformen gaat richten. "Die lijn hebben ze ongeveer een jaar geleden ingezet." En dat is goed voor de gamers, denkt Jurjen. "De spellen worden voor meer mensen speelbaar."

Politie in Australië waarschuwt mensen zelfs al voor zich uit te blijven kijken als ze over straat lopen en niet zomaar overal binnen te lopen om Pokémon te vangen. Zo'n vaart ziet Jurjen het in Nederland niet lopen. "Als kinderen een beetje op het verkeer letten, is dat bewegen uiteindelijk best gezond."

Deel artikel: