Wat gebeurt er eigenlijk met dat afstudeeronderzoek?

Maandenlang heb je je suf gewerkt voor je afstudeeronderzoek, waarin je een advies moet schrijven voor je afstudeerbedrijf. Maar doen bedrijven nou echt iets met het eindadvies dat je geeft? Dat gaan ze nu uitzoeken bij Avans Hogeschool. De onderzoekers vermoeden namelijk dat de adviezen van stagiairs vaak in een laatje verdwijnen of eindigen in de prullenbak.

Dat was ook het geval bij Jeroen van der Linden (23). Hij studeerde technische bedrijfskunde en studeerde af bij een snoepfabrikant in Veghel. "Ik ontwikkelde met een medestudent een methode waardoor het bedrijf precies wist wanneer het een machine moest vervangen. We hebben hard gewerkt, maar ons plan paste uiteindelijk niet in de ingezette koers."

Opdracht betekent voor iedereen wat anders

Jeroen is niet de enige. Onderzoekster Tonnie van der Zouwen deed voor Avans een verkennend onderzoek bij negen bedrijven naar het nut van hbo-afstudeeropdrachten. Daaruit bleek dat het advies dat de stagiair schrijft voor alle partijen een doel dient, maar dat die doelen zeker niet dezelfde zijn.

"Voor opleidingen is het onderzoek een bewijs dat de student zijn of haar afstudeeropdracht voldoende heeft afgerond", zegt ze. "Bedrijven gebruiken het onderzoek weer om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben, of een stagiair mogelijk 'een goeie' is en kan blijven. Dat kan echt stukken beter. Als bedrijven, opleidingen en studenten de opdracht als een hoger plan gaan zien, worden ze in de praktijk van veel groter nut."

Jeroen van der Linden kreeg een 9 voor zijn afstudeeropdracht, maar zijn advies werd niet meegenomen.

Jeroen baalde in het begin wel dat zijn plan bij de snoepfabrikant niet werd meegenomen, maar kan het uiteindelijk relativeren. "We kregen als eindcijfer een 9, maar doordat we zo druk waren met het verslag, hebben we te weinig tijd gehad om mee te werken aan de uitvoering van ons plan. Dat gebeurt wel vaker in het bedrijfsleven, daar doe je weinig aan."

Niels Verhaegh (23) had meer geluk. Het bedrijf waar hij afstudeerde, nam zijn advies uiteindelijk wel over. Hij studeerde twee jaar geleden af als technisch bedrijfskundige, bij een bedrijf dat protheses maakt en machines voor orthopedie bouwt.

"Samen met medestudenten heb ik een programma ontwikkeld waarmee de bedrijfskosten overzichtelijk worden gemaakt", zegt hij. "Het bedrijf was kort daarvoor overgenomen door een Amerikaanse multinational. Dankzij ons programma kunnen ze zien wat ze per activiteit uitgeven."

Niels Verhaegh had meer geluk, zijn advies werd wel meegenomen

"Vooraf hoop je natuurlijk dat ze je advies gaan overnemen, maar dat weet je niet zeker als je eraan begint. Ik heb geen geregeld contact meer met het bedrijf, maar de laatste keer dat ik ze sprak, werkten ze er nog steeds mee. Dat is wel echt heel gaaf."

Verder onderzoek

Toch denkt onderzoeker Van der Zouwen niet dat de afstudeeropdrachten afgeschaft moeten worden. "Al worden de plannen niet altijd toegepast, bedrijven en studenten leren heel veel van elkaar tijdens het opstellen van zo'n onderzoek", zegt ze. "Het is nuttig als een jongere rondloopt op de werkvloer. Die hebben een frisse kijk op wat er binnen bedrijven gebeurt en kunnen ze zo een spiegel voorhouden."

Het verkennende onderzoek van Avans wordt uitgebreid, zodat er meer afstudeerplekken onderzocht kunnen worden. Daarin wordt onder meer gekeken of de conclusies hetzelfde zijn voor technische opleidingen, waarbij een product moet worden ontwikkeld.

Deel artikel: