Kirsten

Opgebrande manager: ik werd chagrijnig en prikkelbaar

Vrouwelijke managers ervaren vaker burn-outklachten dan mannen met hetzelfde beroep. In geen enkele andere beroepsgroep is het verschil tussen mannen en vrouwen zo groot. Hoe dat komt? Volgens de onderzoekers onder meer doordat vrouwen vaker in sectoren werken die gepaard gaan met een hoge werkdruk, zoals het onderwijs of de zorg. En vrouwen ervaren werkdruk eerder als hoger. Wij vroegen twee vrouwelijke managers naar hun ervaring.

"Je vergeet je fiets op slot te zetten, je vergeet de boodschappentas uit te ruimen en je komt op je werk en je weet niet waar je moet beginnen", vertelt Kim. Het zijn volgens haar allemaal symptomen van een burn-out. Zelf had ze er ook last van en het duurde zeker anderhalf jaar voordat ze er weer bovenop kwam.

Er is niemand die het voor je gaat doen.

Kim

Kim, die niet met haar echte naam in het artikel wil, is afdelingshoofd van een stichting en doet nu nog steeds hetzelfde werk als toen ze een burn-out kreeg. "Ik was toen op een dieptepunt. Mijn relatie ging uit en ik heb ook nog twee kinderen."

Volgens Kim moet je dan op een gegeven moment maar de knop omdraaien: "Als je het nu niet doet, verandert er nooit iets. En er is niemand die het voor je gaat doen, dacht ik." Daarom volgde ze cursussen en moest ze zichzelf leren om grenzen te stellen. Zowel bij haar werk als haar persoonlijke leven.

Slachtoffer werd coach

Kirsten Nelis (34) werkte zes jaar geleden als leidinggevende bij een groot accountancykantoor en kreeg toen ook een burn-out. Nu helpt ze als coach anderen om dezelfde problemen te voorkomen.

"Bij mij zijn de klachten veroorzaakt door de combinatie tussen hoge werkdruk, een aantal dingen die privé speelden en hoe ik als persoon in elkaar zit: perfectionisme, dingen goed willen doen, altijd doorgaan, behulpzaam en loyaal zijn. Dat zijn dingen die vrouwen over het algemeen iets meer hebben dan mannen", zegt Kirsten.

De coach kan zich het moment dat haar burn-out op kwam spelen nog goed herinneren. "Ik was dingen aan het afronden voordat ik op vakantie ging. Ik had helemaal niet meer zo veel te doen, maar ik zag niet meer hoe ik het moest doen. Dat was wel een realisatiemomentje."

Soms is het beter om helemaal weg te gaan bij je werk.

Kirsten

Na haar vakantie is Kirsten nog wel teruggegaan naar haar werk, maar al snel kwam ze erachter dat het niet meer ging. "Het paste niet bij mij. En dan is het beter om weg te gaan. Maar ja, dat is wel een moeilijk overweging."

Kirsten kreeg zelf last van hoofdpijn, werd vergeetachtig en haar rug begon pijn te doen. "En ik werd chagrijnig en prikkelbaar. Terwijl ik geen geïrriteerd persoon ben. Maar op dat moment wel."

Tegen Kirsten werd toen ook al gezegd dat ze te hard werkte. "Maar ik probeerde dat te relativeren en weg te poetsen. Ik dacht dat het wel meeviel." Uiteindelijk is ze weer de oude geworden door verschillende cursussen te volgen om zichzelf beter te leren kennen, zoals een leiderschapstraining.

Alles tegelijk

Volgens Kirsten krijgen vrouwen vaak een leidinggevende functie tijdens de fase van hun leven waarin ze bijvoorbeeld een huis kopen en tegelijk ook nog eens moeder worden. En dan wordt het vaak een beetje te veel: "Het zijn om mij heen vaak jonge moeder die meer stress ervaren."

Mannen zijn nu ook wel wat meer in touch met hun vrouwelijke kant en ze hebben minder schaamte.

Kirsten

Toch komen ook steeds meer mannen uit voor hun burn-out, zegt Kirsten. "Mannen zijn nu ook wel wat meer in touch met hun vrouwelijke kant en ze hebben minder schaamte."

Als mannen bij haar aankloppen voor hulp, merkt Kirsten dat zij over het algemeen tips en tricks wel makkelijker kunnen toepassen. "Mannen kunnen hun werk ook wat makkelijker loslaten. Vrouwen zijn eerder geneigd om te piekeren en 's nachts wakker te liggen."

Makkelijker zijn

"Je moet wat makkelijker zijn", stelt ook Kim. "Voorheen streek ik bijvoorbeeld alle was van de kinderen, nu niet meer. En de kinderen zijn nog nooit zo vaak te laat op school gekomen als na mijn burn-out", grapt Kim, die haar dag tegenwoordig een stuk minder gestrest begint.

Deel artikel: